Zaanstad jaagt langs de deuren op grijs beweegtalent

AMSTERDAM - Voor ouderen met overgewicht is er binnenkort geen ontkomen meer aan. Zij moeten gaan sporten. Voor sommige Zaankanters is het al zo ver. Geen zin? Dan wel even een reden opgeven.

© Colourbox Beeld
© Colourbox

De gemeente Zaanstad heeft onlangs 1.360 inwoners uit de wijken Hoornse- en Peldersveld aangeschreven. Reden: ingezetenen vanaf 55 jaar bewegen steeds minder, terwijl dat toch goed is voor de gezondheid en het mensen bij elkaar brengt, aldus het schrijven.

Op zaterdag 19 maart kunnen 55- tot 65-jarigen in wijksteunpunt De Meerpaal een persoonlijke fitheidstest krijgen en vervolgens acht keer een bewegingsprogramma ondergaan. GALLOM heet dit initiatief. De gemeenten Hengelo, Enschede, Den Haag en Arnhem gingen Zaanstad voor.

Langs de deur
Bij de brief zat een schrijven waarin werd aangedrongen aan te geven waarom men niet zou willen deelnemen. Zaanstad heeft zelfs enquêteurs ingehuurd die langs de deur gaan en bewoners niets van zich laten horen alsnog aansporen. Volgens Esther Volmer van Sportservice Zaanstad is voor veel mensen de drempel te hoog en hebben zij een extra steuntje in de rug nodig.

'Kort na toezending hebben we al honderd aanmeldingen ontvangen. Wij willen zeker weten dat iedereen die dat wenst aan GALLOM meedoet. Er zijn inwoners die de brief misschien niet kunnen lezen, vandaar dat enquêteurs langskomen.'

In de gemeente Amstelveen worden alle Amstelveense vijfenvijftigplussers vanaf 1 februari actief benaderd en zijn twee gelijksoortige projecten van start gegaan: het GALM-project (een zusterinitiatief van GALLOM) en een project van het sportcentrum van de Vrije Universiteit. De VU doet onderzoek naar de effecten van sport en bewegen onder ouderen.

Kleine lettertjes
'Wij sturen geen enquêteurs langs de deur', zegt directeur Jan Snellen. 'Veel van dit soort initiatieven eindigen in volleybal- of conditietrainingen. Je moet meer doen om ouderen blijvend te laten bewegen. Kijk naar het talent wat er nog in zit.'

Lokale sportscholen zien deze initiatieven met argusogen tegemoet. Voor 3 euro krijg je in Zaanstad een fitheidstest. Acht lessen bewegingsintroductie kosten 24 euro. In Amstelveen betaal je voor een healthcheck 5 euro inclusief de mogelijkheid tot een maand sporten. 'Over de tweehonderd mensen hebben zich al aangemeld', zegt Snellen. Met de afhakers valt het wel mee. 'In tegenstelling tot gewone sportscholen zijn er bij ons geen kleine letters.'

Meer over