Yoghurtsoep met balletjes

Henk Müller


Ingrediënten


Voor 6 personen
150 gr Turkse rijst (korte korrel)
250 gr gekookte kekererwten
1,5 liter water
1 tl zout
liter Turkse yoghurt
een ei
1 eetl zonnebloemolie
1 eetl munt
1 tl zwarte peper
200 gr gehakt, half rund, half lam
peper en zout naar smaak


Is er nog ruimte voor een Turks kookboek op de markt, vraag je je af als je het boek Verse munt, lamsbout & baklava (Fontaine Uitgevers, € 17, 75) van Meliha Genco ziet. Meliha Genco, lid van een familie met vier zaken in Amsterdam vond van wel. Ze is afkomstig uit Gaziantep, niet ver van de Syrische grens, en geeft in haar boek recepten uit die stad. Dat is leuk. Verder zijn de meeste recepten bekende klassiekers die smakelijk worden beschreven. Dat weer wel.

Yoghurtsoep met rijst en gehaktballetjes ( yayla corbasi): Spoel de rijst af onder koud stromend water, doe het gehakt in een kom. Voeg er peper en zout aan toe en kneed het geheel. Draai er dan kleine balletjes van ter grootte van een knikker. Breng het water aan de kook, voeg de rijst toe, draai dan het vuur laag en laat de soep een minuut of tien zacht koken. Voeg dan de gehaktballetjes, de kekererwten en het zout toe. Laat de soep een minuut of twintig zachtjes koken. Doe de yoghurt in een grote kom, voeg het ei eraan toe en roer het goed door elkaar. Neem de pan van het vuur en doe een eetlepel van de hete soep bij het yoghurtmengsel, roer dan alles door elkaar. Giet vervolgens het yoghurtmengsel al roerend bij de soep.
Zet de pan weer op het vuur en verwarm de soep al roerend op laag vuur. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan, zet dan het vuur half hoog en voeg munt en zwarte peper toe. Laat deze roerend 1 minuut goed doorbakken en giet het mengsel bij de soep
Als hoofdgerecht: lamslever met rozijnen en rijst (ic pilav)
Doe 450 gr rijst in een vergiet en spoel af, doe 50 gr Turkse rozijnen in een kom, giet er heet water over en laat ze tien minuten wellen. Water afgieten en rozijnen apart houden. Verhit 50 gr zonnebloemolie in een grote pan en voeg er 50 gr pijnboompitten en een middelgrote gehakte ui aan toe, in vijf minuten goudbruin bakken. Voeg dan 250 gr in blokjes gesneden lamslever toe en bak die al omscheppend bruin. Voeg vervolgens 750 ml water, 2 tl zout, een bosje gehakte dille, wat zwarte peper, een tl piment plus een tl kaneel toe en het geheel al roerend aan de kook brengen. Vuur vervolgens laag draaien en het deksel op de pan doen. De pilav een kwartiertje laten garen. Dan los scheppen met een lepel en de rozijnen erdoor roeren.



Meer over