open redactie

Wilt u met de Volkskrant uitzoeken welke rol de slavernij speelde in uw familiegeschiedenis?

De afgelopen jaren is Nederland zich steeds bewuster geworden van het eigen slavernijverleden. Maar de verhalen zijn voor velen nog vaak abstract, iets van lang geleden en ver weg. Daarom wil de Volkskrant de impact van deze koloniale geschiedenis inzichtelijk maken aan de hand van familiegeschiedenissen.

Een Surinaams theehuis in 1953. Beeld Getty Images
Een Surinaams theehuis in 1953.Beeld Getty Images

Hierbij hebben we uw hulp nodig. We zoeken mensen die zich iets afvragen over het koloniale verleden van hun voorouders. Heeft u een voorouder die tot slaaf gemaakt was en wilt u hier meer over weten? Weet u van een voorouder die een plantage bezat, er aandelen in had of op een andere manier betrokken was bij een plantage? Heeft u een voorouder die geleefd heeft in een van de Nederlandse koloniën en wilt u samen met ons dit verleden onderzoeken? Of zit u al middenin een familie- of stamboomonderzoek en wilt u uw bevindingen met ons delen?

We zijn met name op zoek naar verhalen over Suriname en de Antillen − omdat daar in de geschiedschrijving relatief weinig aandacht voor is geweest − maar als u een familiegeschiedenis over Nederlands-Indië wilt delen, kan dat zeker ook.

Wilt u meedoen? Meld u dan voor 4 februari hier aan voor de Open Redactie, het panel voor abonnees van de Volkskrant die willen meedenken met de krant. U krijgt dan een mail van ons met meer informatie.

Bent u geen abonnee en wilt u toch meedoen? Of heeft u andere tips? Bijvoorbeeld experts die wij moeten spreken of verenigingen die we zouden moeten betrekken? Stuur dan een mailtje naar openredactie@volkskrant.nl met ‘koloniaal verleden’ in het onderwerp.

Meer over