Wilt u eens iets anders eten tijdens Oud en Nieuw? Bak dit jaar ansjovisbollen of empanadas

Geen zin in oliebollen, maar wel op zoek naar een lekkere snack die helemaal bij de jaarwisseling past? We verzamelden de recepten van de beste acht alternatieven voor de Hollandse oliebol: van de afribol tot de Chinese zoete dumpling.

redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Even geen zin in de vette hap? Kies voor de appelbeignets

Even geen zin in al het vette geweld tijdens de jaarwisseling?
Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven heeft met de appelbeignet dé friszure tegenhanger voor de vette hap. Die beignet is beter in balans dan de oliebol en is net zo makkelijk te maken. Belangrijke onderdelen: goudrenetappels (of elstars) en een eetlepel kaneelsuiker: hier vind je het recept(+).

De appelbeignet Beeld Yvette van Boven
De appelbeignetBeeld Yvette van Boven

Een woest culinair avontuur: pittige oliebollen met paprika

Zoet, zuur en vlammend: de oliebol met paprika is een openbaring volgens Volkskok Onno Kleyn. Uit de hand eten ging alleen niet en dus zat hij voor het eerst in zijn leven oliebollen te savoureren met mes en vork. Maar dan heb je ook wat: een oliebol met gember, twee stengels citroengras, chilivlokken en vier rode puntpaprika's in reepjes.

Een zoete dumpling met hartige vulling: Chinese oliebollen

Ham sui gok heten ze, de Chinese oliebollen die Volkskok Pay-Uun Hiu maakte. Ham sui gok is een zoete dumpling met een hartige vulling. Het deeg bestaat uit twee soorten meel: kleefrijstmeel en tang ming (tarwezetmeel), dat het deeg bij het frituren lekker krokant maakt. Het is in de Chinese toko te koop, maar met dit recept (knoflook, drie bamboescheutjes en winterwortel) maak je ze ook zelf.

Chinese oliebollen: krokante dumplings Beeld Pay-Uun Hiu
Chinese oliebollen: krokante dumplingsBeeld Pay-Uun Hiu

De frisse appelbol met cranberrycompote en rozemarijn

Bladerdeeg, rozemarijn, cranberrycompote, Sinterklaasamandelspijs én natuurlijk appels: voor de frisse appelbol moet je dit recept hebben. En je bakt ze niet in vet, maar in de oven.

Tijd om kennis te maken met de Afribol

Je proeft het verschil meteen: eerst de zachte smaak van kokos, daarna volgt een venijnig staartje cayennepeper. 'Het is geen moeilijk recept', zegt Barbara Gwanmesia, die de Afribol op de markt bracht. Maar wel een populair recept, want zelfs de Albert Heijn nam het af. 'Het luistert nauw. Voor een lekkere bol moet alles precies kloppen', vertelt Gwanmesia in deze reportage (+).

De afribol Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
De afribolBeeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

De oviebol moet je juist níét hebben: een zoutloze deegbal voor in de oven

Eerlijk is eerlijk: eigenlijk is de oviebol een dramatische uitvinding en niet te pruimen. Maar toch is het de moeite waard om er kennis mee te maken, al is het maar om de bereidingswijze. De voedingsindustrie schonk ons eerder de ovenbitterballen - nu is er dus ook de oviebol.

Om met het goede nieuws te beginnen: de oviebol is van buiten hard, knapperig zelfs. En de geur in de keuken is een kleine bonus, het ruikt in huis direct naar Oud en Nieuw.

Maar de smaakt valt zwaar tegen. Een oviebol is niets meer en niets minder dan een zoutloze deegbal in de vorm van, logisch, een muffin. De onderkant is donkerbruin, de bovenkant lichtbruin; dat hoort ook niet natuurlijk.

Oliebollenpannenkoeken, ze bestaan (en het is makkelijker dan je denkt)

Pannenkoeken maken met een oliebollenmix: dat kan, bewees onze Volkskok Loethe Olthuis al in 2011. Hartig, zonder rozijnen en bijvoorbeeld met zalm en zure room of met geraspte kaas en uitgebakken spek. En met wat overgebleven kerstcranberry's maak je er nog een chic, fris sausje bij ook.

null Beeld
Beeld

Een Argentijns alternatief: de empanadas

Columnist Sylvia Witteman zei het in 2009 al: gerechten die men bewaart voor speciale feestdagen deugen niet, anders zouden we ze toch het hele jaar door wel eten? Daarom maakt zij een alternatief voor de oliebol dat toch feestelijk aandoet: empanadas. Hier lees je hoe je ze maakt.

Laat je niet afschrikken door de ansjovisbol

Wil je je vrienden of familie eens écht verrassen dit jaar, maak dan de ansjovisbol. Laat twee blikjes ansjovis goed uitlekken en dep ze een beetje droog met keukenpapier. Snij de ansjovis in kleine stukjes en hak een half bosje dille fijn. Snij een half potje zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en groene olijven in dunne plakjes. De hoeveelheden zijn facultatief en hier lees je hoe je de ansjovisbol afrondt.

En vooruit, voor de gewone oliebollenliefhebber: zo maak je de perfecte naturelbol

Laat je niet afleiden door de beperkte opmaak van het artikel, want in 2004 schreven we al hoe je de perfecte oliebol maakt. Een inkopper, maar niet te onderschatten: sjoemel niet met hoeveelheden en begin op tijd.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over