Eeuwig levenWill Theunissen (1954-2020)

Will Theunissen (1954-2020): gitarist met Doe Maar in zijn voorprogramma

Hij stond aan de basis van het succes van de Frank Boeijen Groep, maar gaf er na vier jaar de brui aan. Het leven als rockster viel hem te zwaar.

Peter de Waard
Will Theunissen Beeld
Will Theunissen

Hij was een begenadigd gitarist die aan de basis stond van de Frank Boeijen Groep. Maar vier hitalbums later gaf Will Theunissen er al de brui aan. Het was hem ‘te veel’: het toeren, het feesten tot ’s morgens vroeg, de cocaïne. Hij wilde zich settelen: huisje-boom­pje-beestje.

Ook was hij niet blij met de nieuwe richting die Frank Boeijen wilde inslaan, waarbij toetsen de rol overnam­en van de gitaren. Theunissen vertrok, zegde de ­muziekindustrie vaarwel en ging werken bij de sieradenketen ­Swarovski en later de zitbanken­keten Montèl. ‘Hij wilde gewoon voor mijn moeder, Yvonne Kerpentier, en zijn gezin zorgen’, zegt zijn 17-jarige dochter June. ‘Soms speelde hij voor de fun nog wel in een bandje. En thuis maakten we samen muziek. Mijn vader en mijn broer Mike speelden gitaar en ik zong mee.’

Toch weer een bandje

Drie jaar geleden werd bij hem slokdarmkanker geconstateerd. Hij had een nieuwe vriendin, Erica Spijkers, die hem had geïnspireerd de gitaar weer ter hand te nemen. ‘Hij speelde weer elke dag. Anderhalf jaar geleden had hij weer een eigen bandje, met de naam Boem. Vlak voor zijn dood heeft hij daarvoor nog een nummer gemaakt, dat we binnenkort op de plaat ­hopen te zetten: Mike en ik samen met Boem.’ Will Theunissen overleed op 1 mei in Tiel, waar hij de laatste jaren woonde.

Hij had van zijn uitvaart een feest willen maken. ‘Er moet een soort afterparty komen, want er moet ook wat gedronken worden. En als die ene dan op is, pak er dan gerust nog een’, zei hij twee maanden geleden in een podcast van Omroep Gelderland. Op dat ­moment was zijn energieniveau al zo laag dat hij niet meer kon ­spelen. ‘En als gitaarspelen niet meer kan, dan houdt het bestaan op’, zei hij op de podcast.

Het was een drama dat als gevolg van corona zijn plan voor een feestelijk afscheid in duigen viel.

Will Theunissen was een geboren en getogen Nijmegenaar. Zijn wieg stond in de wijk Heseveld, waar ook Frank Boeijen werd ge­boren. Zijn ouders waren fanatieke Jehovah’s. Will en zijn broer Jos deelden dat geloof niet. Maar ze deelden wel de muzikaliteit: hun moeder zong en hun vader speelde klarinet en accordeon.

Op 12-jarige leeftijd ging hij op gitaarles. Klassiek, hoewel hij veel liever rock-’n-roll speelde. De ­gitaar was een uitlaatklep.

Theunissens eerste band was Elevator. Boeijen was fan en leende de muzikanten van Elevator voor zijn eigen project. Eén voor één liepen ze over, en zo ontstond in 1979 de Frank Boeijen Groep. Die kreeg al snel succes, met optredens in het hele land. ‘Doe Maar stond een keer in ons voorprogramma’, zei Will.

Straatschoffies

Terwijl Frank de liedjes schreef, deed Will de arrangementen. Boeijen bewaart geweldige herinneringen aan die tijd. ‘Jong en vastberaden waren wij. Voor niemand bang. Echte Nijmeegse straatschoffies in de nationale muziekwereld.’ Van het vierde album, Kontakt uit 1984, belandden liefst drie nummers in de top-40: Doe iets, Zwart wit en 1.000.000 sterren.

Maar Theunissen onderkende ook de stress. ‘Zonder witte poeder kregen we weinig voor elkaar. Het liedje aspirine gaat echt niet over aspirine.’ Hoewel er na zijn vertrek juridisch getouwtrek was over de royalty’s werd het geen ruzie. ‘Mijn vader is met de andere leden on speaking terms gebleven. Anderhalf jaar geleden deed hij nog een jamsessie met Frank’, zegt June Theunissen.

Twintig jaar lang raakte hij geen gitaar meer aan. Totdat Erica in zijn leven kwam. Will droeg het nummer Blues voor Erica aan haar op. En toen hij kanker kreeg, werd de gitaar opnieuw zijn uitlaatklep. Net als in zijn jeugd.

Meer over