Wilders gaat spreken bij Ground Zero in New York

DEN HAAG PVV-leider Geert Wilders zal op 9 september vlak bij Ground Zero in New York protesteren tegen de bouw van een moskee....

Van onze verslaggever Jan Hoedeman

Begin september verschijnt naar verwachting het kabinet-Rutte op het bordes naast koningin Beatrix. Kort daarop zal het debat over de regeringsverklaring zijn. Daarin zal Geert Wilders als steunpilaar van dat kabinet ter verantwoording worden geroepen.

Anderhalve week voor Prinsjesdag zal hij in New York speechen tegen de bouw van een islamitisch centrum van vijftien verdiepingen. Dit wordt gebouwd vlak naast de plaats waar op 11 september de Twin Towers instortten na een aanslag van de radicaal-islamitische cel van Al Qaida. Daarin zijn onder meer een moskee en een zwembad gepland.

Nabestaanden
Behalve Wilders zullen er nabestaanden van werknemers en brandweermannen voor de microfoon komen. De republikein Newt Gingrich zal er ook spreken. De oud-politicus maakt deel uit van de denktank American Enterprise Institute, waaraan Ayaan Hirsi Ali is verbonden.

Begin deze week werd bekend dat de bouw van het islamitisch centrum ondanks alle protesten gewoon doorgaat. De New Yorkse burgemeester Bloomberg nam het op voor de bouw van wat de tegenstanders een ‘mega-moskee’ noemen. Bloomberg hamerde erop dat New York en de Verenigde Staten staan voor de tolerantie ten aanzien elk geloof en de scheiding tussen kerk en staat.

Wilders stelde eerder Kamervragen over de bouw van het islamitische centrum, omdat hij veronderstelde dat er Nederlands overheidsgeld in werd gestoken. Dat bleek echter niet het geval.

Eerdere reizen van het Kamerlid Wilders veroorzaakten complete mediacircussen. Zo werd hij aanvankelijk geweigerd in Engeland waar hij voor parlementariërs zijn film Fitna wilde vertonen en toelichten. Toen dat dit voorjaar in tweede instantie wel lukte, zette hij op een persconferentie de Turkse premier Erdogan weg als een ‘total freak’ en de profeet Mohammed als een ‘massamoordenaar, pedofiel en barbaar’.

Meer over