Wijnkerk

Als ik me weer eens afvraag of het magisch denken in onze technische wereld nog bestaat, hoef ik maar aan wijn te denken om het antwoord te weten....

Populaire borrelblaat in mijn kringen is dat alles wat je meer betaaltdan vijf, tien of vijftien euro (dat verschilt per persoon) weggegooid geldis. Dan proef je toch geen verschil meer! Gelukkig, dat klopt niet. Wel ishet zo dat je van vijf euro naar tien beduidend meer smaakwinst boekt danvan 60 naar 65, maar dat is logisch, toch? En garanties worden nietgegeven. Er zijn wijnen van een tientje die net zo goed zijn als sommige,ik zeg sommige, van het dubbele. Maar dat is beslist geen regel.

Het wijnaanbod is in de afgelopen dertig jaar gigantisch toegenomen. Datmaakt de 'vineuze' kerk er alleen maar belangrijker door. Wie zaluitspreken welke flessen de zegen krijgen? Er bestaan geen foefjes, geenmakkelijke handvatten om goed van slecht te onderscheiden, lekker engoddelijk van minder lekker en vies.

Appellations zeggen vrijwel niets, namen moet je kennen, vanproducenten, van cuvées, van merken. Gelukkig is het zo dat de algemenekwaliteit omhoog blijft gaan. De kans dat je voor tien euro een waardelozewijn koopt, is eigenlijk best klein, afgezien van het verschijnsel 'kurk'.Stinkt de wijn, is hij muf en fruitloos, breng hem terug.

Vandaag een kerstrecept met wijnadvies voor knolselderijsoep metkippenlevertjes.

Maak de groenten schoon, schil de selderijknol en snijd alles klein.Fruit de groenten aan in de helft van de boter. Voeg dan de wijn enbouillon met het venkelzaad toe en laat heel zachtjes een uur koken. Pureermet de staafmixer en zeef de soep. Voeg de room toe en breng op smaak metzout en peper.

Snij de kippenlevers elk in twee mooie stukken en bak ze op halfhoogvuur in de resterende boter tot ze een mooi kleurtje hebben; ga nietverder! Haal uit de pan, bestrooi met zout en peper. Blus de pan met deport, roer goed en draai het vuur uit. Bewaar de levertjes in de saus. Tothier kan alles voorbereid worden. Bewaar alles afgedekt in de koelkast.

Serveren: warm de soep op. Warm de levertjes recht uit de koelkast 3minuten in de op 180 graden voorverwarmde oven. Leg ze in soepborden enschenk er de soep omheen.

Erbij: een wijn met een duidelijk zoetje. Dat kan een tokay-pinot grisuit de Elzas zijn (niet elke, vraag bij een handelaar) of een goedeBeerenauslese uit Duitsland, maar nog spannender is een gekoeldecream-sherry.

Onno Kleyn

Meer over