WHO: misschien nog dit jaar ebolavaccin

Een vaccin tegen ebola is mogelijk nabij. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat er aan het eind van het jaar een vaccin kan zijn, met genoeg doses om te helpen bij de bestrijding van de uitbraak in West-Afrika. Er bestaat momenteel geen vaccin tegen het dodelijke virus.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Er zijn wel twee experimentele vaccins die getest worden. Daarnaast is er nog het experimentele medicijn ZMapp, dat de afgelopen maanden is gebruikt om mensen besmet met het ebolavirus te behandelen. Het werkte echter niet bij alle patiënten.

Sinds de huidige uitbraak begon zijn al zeker 5800 mensen besmet met ebola, meer dan 2800 zijn omgekomen. Het is voor het eerst dat een uitbraak van ebola stedelijke gebieden treft, waardoor het tot dusver nagenoeg onmogelijk is gebleken om besmette mensen te isoleren.

Ebolavrijwilligers
In Duitsland hebben zicht vandaag, na een oproep van de Duitse minister van Defensie, ongeveer 2000 vrijwilligers gemeld om het ebolavirus in West-Afrika te bestrijden. Dat meldde Der Tagesspiegel vandaag.

Telefonisch en per e-mail gaven militairen zich op en ook veel burgers met een medische achtergrond. Minister Ursula van der Leyen noemde de bereidheid 'overweldigend'. Zij deed de oproep maandag. Er zijn artsen, verplegers, technici en mensen voor de logistiek nodig.

Samen met Frankrijk bereidt Duitsland een luchtbrug voor naar West-Afrika.

Meer over