Weer activiste vermoord in Tsjetsjenië

Zarema Sadoelajeva zette zich in voor oorlogskinderen...

Moskou Een mensenrechtenactiviste en haar echtgenoot zijn dinsdag dood teruggevonden in de kofferbak van hun auto aan de rand van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. De lichamen hadden schotwonden in hoofd en borst, zo hebben de politie en een medewerker van de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial meegedeeld.

Zarema Sadoelajeva en haar echtgenoot Oemar Dzjabrailov werden maandag door drie mannen in militair uniform en twee anderen in burger ontvoerd uit hun kantoor. De mannen keerden later nog terug om de mobiele telefoon en de auto van Sadoelajeva mee te nemen, zei Cheda Saratova, een activiste in Grozny.

Sadoelajeva zette zich in voor kinderen in Tsjetsjenië die door de oorlogen in het gebied gewond zijn geraakt. Haar dood volgt op de ontvoering van en moord op Natalja Estemirova, een andere vooraanstaande activiste in Tsjetsjenië, half juli. Zij stelde mensenrechtenschendingen door de regering van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadirov aan de kaak.

Activisten beschuldigen Kadirov van betrokkenheid bij de moord op Estemirova, maar hij heeft die beschuldiging verontwaardigd van de hand gewezen. In een radio-interview noemde hij afgelopen zaterdag de activiste iemand die ‘totaal overbodig was’ en ‘nooit enige eer, waardigheid of geweten had’.

De Europese Unie veroordeelde de moord op Estemirova scherp en riep Moskou op de daders te vervolgen. De Russische president Dmitri Medvedev heeft een grondig onderzoek toegezegd, maar zei zeker te weten dat Kadirov er niets mee te maken kon hebben.

Volgens activisten voert Kadirov een schrikbewind, met ontvoeringen, martelingen en moord. Doordat het Kremlin hem de hand boven het hoofd houdt, gaat hij straffeloos zijn gang, zeggen critici.

‘Het aantal ontvoeringen in Tsjetsjenië is het afgelopen jaar schrikbarend toegenomen’, aldus Varja Pagomenko van het mensenrechtencentrum Demos. ‘De situatie is rampzalig.’

Kadirov heeft dinsdag gezegd dat de moord op Sadoelajeva is gepleegd door niet nader gespecificeerde ‘krachten’ die de republiek willen destabiliseren. ‘Dit is een uitdaging aan onze bevolking, een poging om ons te intimideren’, aldus de president volgens Russische persbureaus.

De organisatie Redt de Generaties, die Sadoelajeva leidde, verleende medische en psychologische hulp aan jonge oorlogsslachtoffers. ‘Hun werk had geen enkel politiek element’, zegt Loedmila Alexejeva van de Moskou Helsinki Groep.

Sadoelajeva en haar echtgenoot Alik Dzjabrailov waren allebei in de twintig en waren een paar maanden geleden met elkaar getrouwd. Voor hun huwelijk heeft Dzjabrailov in de gevangenis gezeten omdat hij lid zou zijn geweest van een separatistische beweging.

Meer over