WeekendwijsheidBibi Dumon Tak

Weekendwijsheid: ‘Bak koekjes voor iedereen’

We kunnen leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week schrijver Bibi Dumon Tak (56).

null Beeld Koos Breukel
Beeld Koos Breukel

Bibi Dumon Tak: ‘Een tijdje geleden stond ik bij de supermarkt voor het koekjesschap, toen me opeens opviel dat veel koekjes per stuk verpakt waren. Ik vind dat zo krankzinnig. Sinds wanneer hebben mensen geen koektrommel meer? En als je ze wilt meenemen, doe je toch gewoon zelf in een zakje? Wat een verspilling. Ik besloot zelf te gaan bakken. Dat begon met simpele zandkoekjes: boter, suiker en bloem. Daarna begon ik met experimenteren. Zo kwam er amandelmeel en kokosmeel bij. Daarna begon ik er walnoten op te doen, of gesmolten chocolade.

Het leuke eraan, naast dat ik er zelf van ontspan, is hoe lekker mensen zelfgemaakte koekjes vinden. Het heeft iets huiselijks, denk ik. Een zelfgemaakt koekje geeft warmte. In plaats van bosjes bloemen, geef ik nu dus mijn eigen koekjes cadeau, in het zakje waarin het meel heeft gezeten. Iedereen bij wie ik langsga is zo blij met de baksels. Het is een cadeau waaraan tijd is besteed, waarin liefde is gelegd. En een cadeau dat tijd heeft gekost is veel meer waard dan een cadeau dat alleen geld vereist.

Telkens als ik ga bakken reserveer ik een deel om weg te geven. Tijdens het bakproces bedenk ik wie deze keer de gelukkige gaat zijn. Als ik ergens koffie ga drinken, neem ik nu standaard koekjes mee. Lekker veel ook, zodat ik wat kan achterlaten. Ik hoop dat ik binnenkort een echte bakkersreputatie heb opgebouwd. Toevallig was mijn buurjongetje laatst op bezoek, toen hij de koekjes in een glazen pot zag liggen. ‘Zoooo’, zei hij, ‘die koekjes zullen wel heel lekker smaken’. Bij de buren zit het met mijn reputatie inmiddels dus wel goed.

Meer over