'We sparen nu voor een Playstation 4, kunnen we lekker samen spelen'

Het weekend is begonnen. War Horse-acteur Kay Greidanus (23) ontbijt met vriendin en huisgenoten in de gezamenlijke keuken.

Eva Hoeke
Kay Greidanus en zijn huisgenoten op zaterdagochtend aan het ontbijt. Beeld Ivo van der Bent
Kay Greidanus en zijn huisgenoten op zaterdagochtend aan het ontbijt.Beeld Ivo van der Bent

Weet u nog, hoe u voor het eerst op kamers ging? Dat kleine teeveetje, die brakke magnetron, je naam op een pot pindakaas?

Mooie tijd hoor, je kan er soms ineens hevig naar terugverlangen terwijl je in je Barcelonastoel naar je full hd 3D-scherm zit te koekeloeren.

Een soortgelijke situatie dachten wij aan te treffen in het studentenhuis van Kay in de Amsterdamse wijk De Baarsjes, maar wat blijkt? Niks geen vieze kastjes en Lidl-proviand. Nee hoor, als het de zoon van acteur Aus en zijn huisgenoten Steef (23), Arjen (24) en Majd (25) aan íéts niet ontbreekt, is het wel het Goede Leven.

Het begint al met de keuken, het centrale ontmoetingspunt, dat er met zijn basilicumplantjes, kookboeken, kussentjes en gebloemde deurknoppen opvallend schoon en smaakvol uit ziet. Kay: 'Dat is de hand van Steef, die heeft laatst de kastjes geverfd.' Majd: 'Ho ho - die deurknoppen zijn van mij.' Elke zaterdagochtend wordt hier gezamenlijk ontbeten, geen afgesproken werk, 'gewoon organisch', en dankzij Kays vriendin Sarah (28, beeldschoon, afrondende fase Toneelschool) gebeurt dat tegenwoordig met sojamelk, havermout en blauwe bessen.

Terwijl een MacBook de Je-kent-ze-wel-playlist afspeelt - van Do you believe van Cher tot Het rode licht van André Hazes - volgt de nabeschouwing van de avond ervoor - dansje, feestje, vrouwtje - vertelt iedereen wat hij of zij die dag gaat doen - bootcampen, naar The Movies, niks - en soms treffen ze elkaar dan ook nog 's avonds, want uitgebreid dineren is net zo favoriet als samen ontbijten. Steef: 'Liefst met vlees van Van Moorselaar in Baarn, die hebben echt de beste kalfsentrecote éver.' Staat u dan, met uw studentsentiment.

Maar gelukkig, boys will be boys. Kay: 'We sparen nu voor een Playstation 4, kunnen we lekker samen spelen.' Sommige dingen veranderen nooit - godzijdank.

Meer over