WeekendwijsheidBas Kosters

‘We moeten mild voor onszelf zijn’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week modeontwerper Bas Kosters.

null Beeld Marc Deurloo
Beeld Marc Deurloo

Bas Kosters (43): ‘Ik wil altijd erg veel doen: sporten, vrienden zien, wandelen, lekker boodschapjes doen. Het is nogal een gehaast gedoe om alles voor de bakker te krijgen. Daarom vind ik het belangrijk om mild te blijven. Je kunt vanalles willen en moeten van jezelf, en dat is op zich prima – je kunt allicht je best doen om al die activiteiten uit te voeren – maar mocht het niet lukken, dan is dat ook goed.

‘Het is wel essentieel om een onderscheid te maken tussen slap en mild. Ik probeer redelijk gezond te leven en te sporten, daarin ben ik soms streng voor mezelf. Het zou niet goed zijn om te denken: ik sla deze week lekker over, want ik heb mooi geen zin. Dat vind ik niet zacht, maar slap. Maar mocht het onverhoopt een keer niet lukken, dan is dat geen ramp. Je moet dan geen spijt hebben en kunnen denken: helaas, nu geniet ik even van wat ik wel doe.

‘Ik moet er moeite voor doen alert te zijn op dit stukje van mezelf, het kost inspanning om zacht voor mezelf te zijn. Het is makkelijk om meegesleurd te worden in de golf van de dingen in je leven. Bedenk eerst of wat je wil doen wel echt belangrijk is. Beschouw de situatie, en kies ervoor om toch dat dutje te gaan doen in plaats van op de loopband te staan. Of juist niet. Mildheid is niet altijd de makkelijkste weg kiezen, maar even pas op de plaats maken en kijken wat je nodig hebt. Na je reflectiemoment kan het antwoord ook zijn dat je jezelf een schop onder je kont moet geven en lekker door moet blijven briesen.’

Meer over