Wat in films mag, is in games verboden

Tien jaar geleden deed de Britse filmkeuring het computerspel Carmageddon in de ban. In het spel probeert de gamer als automobilist zo veel mogelijk voetgangers dood te rijden....

Dat wordt moeilijker voor Rockstar, maker van het gewelddadige spel Manhunt 2, dat door de British Board of Film Classification is verboden. In deze game slaan twee uit een psychiatrische kliniek ontsnapte gevangenen aan het moorden. Hun slachtoffers zijn niet door zombies te vervangen.

De BBFC verdedigt zijn besluit met een verwijzing naar de ‘constante naargeestigheid en de gevoelloze teneur’ van het spel en ‘het onafgebroken en oplopende, terloopse sadisme’. Manhunt 2 had 10 juli in de verkoop moeten gaan. Nu de BBFC de titel een leeftijdsaanduiding weigert, moeten Britten het spel (via internet) uit het buitenland betrekken. Net als de Ieren: ook daar geldt een verbod.

Manhunt 2 is het vervolg op een game die in 2004 ook al in Australië tot een verbod leidde en tot ophef in Groot-Brittannië. Ouders van een tiener in Leicester die door een schoolvriend werd vermoord, zeiden dat de dader door het spel was geïnspireerd. De politie sprak dat tegen: roof was het motief geweest voor de moord. Controverse is Rockstar niet vreemd: het kreeg vorig jaar kritiek op Canis Canem Edit omdat het pesten op school zou aanmoedigen. Eerder lag de gangstergame Grand Theft Auto onder vuur vanwege het vele geweld.

In de Verenigde Staten heeft Manhunt 2 het predikaat ‘alleen voor volwassenen gekregen’. De Europese gameskeurder PEGI moet nog een leeftijdsaanduiding verstrekken. Het originele Manhunt mag alleen aan spelers van 18 jaar en ouder worden verkocht.

Rockstar Games beklaagt zich erover dat de censors met twee maten meten. Het bedrijf zegt dat Manhunt 2 is bedoeld als ‘horror’ voor volwassenen, net als sommige films. Het verwijst naar Saw, waarin gevangenen alleen kunnen ontsnappen als ze hun eigen ledematen afzagen. Daar mag je in Nederland als 16-jarige naartoe.

Peter van Ammelrooy

Meer over