Waar u deze week het beste heen kunt

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van neonlyriek tot een extreem raak getroffen krantenredactie.

null Beeld Toon Michiels
Beeld Toon Michiels

Fotografie

Toon Michiels: American Neon Signs by Day & Night.
Nederlands Fotomuseum Rotterdam. T/m 1/5

Geïnspireerd door de kleurenfotografie van de Amerikaan William Eggleston maakte de in 2015 overleden Brabantse fotograaf Toon Michiels in de jaren zeventig een roadtrip langs de kleurige neon signs waarmee restaurants en motels langs de Amerikaanse highways hun klanten lokken. Michiels fotografeerde de reclamezuilen overdag en 's nachts, nu worden de opnamen als diptieken gepresenteerd in het Nederlands Fotomuseum. Een ode aan de creativiteit en uitbundigheid van een goeddeels verdwenen Amerikaans verschijnsel.

Theater

Man met hoed, door Boost Producties. Regie: Jakop Ahlbom.
Tournee t/m 2/5

Vijf acrobatische figuren nemen hun publiek (10+) mee door een spookachtig huis met een halve klok, deuren die niet passen, luiken die zich openen en een servies dat een eigen leven leidt, met daarin personages (met hoed) die zich voor je neus laten vallen en voor je het beseft ook allang weer zijn opgestaan, doorgelopen en rondgevlogen in een Ahlbomiaanse wereld vol suspense, gekkigheid en lijven die uit elastiek lijken te bestaan. Een voorstelling die het raakvlak van theater, dans en circus onderzoekt en de kijker verrast.

Scènefoto Man met hoed. Beeld Marjory Haringa
Scènefoto Man met hoed.Beeld Marjory Haringa

Beeldende kunst

De loop der dingen.
Kunsthal KAdE, Amersfoort, t/m 1/5

Jarenlang knutselde kunstenaarsduo Fischli & Weiss aan een ingenieuze kettingreactie. Autobanden, planken en vuilniszakken rollen, stuiteren en botsen erop los. Resultaat: de beroemde kunstfilm Der Lauf der Dingen, waar Kunsthal KAdE een tentoonsteling rondom samenstelde. De ingenieuze apparaten in de tentoonstelling zijn fascinerend om naar te kijken. En elk kunstwerk is bovendien een les in machteloosheid en overgave. Want als de bal eenmaal rolt, zijn we de controle kwijt.

Film

James White. Regie Josh Mond

Zijn vader is net overleden, zijn moeder blijkt terminaal ziek: de niet per se sympathieke twintiger James White zoekt zijn toevlucht eerst in drank en dansen, totdat het leven zich niet langer laat verdringen. Schrijver en regisseur Josh Mond zorgt er met zijn dwingende camerawerk voor dat de kijker onvermijdelijk wordt meegezogen in James' emotionele draaikolk. Fenomenaal acteerwerk in een indrukwekkend, zwaar debuut dat weigert te pleasen.

Still uit James White. Beeld
Still uit James White.Beeld

Film

Spotlight.
Regie Tom McCarthy.

Tegels lichten met 'spotlight', het niet bijster modieus geklede maar alleszins adequate onderzoeksteam van dagblad The Boston Globe. Dat richtte het vizier in 2001 op de katholieke kerk en doorbrak zo de wereldwijde zwijgcultuur over systematisch kindermisbruikende priesters. Tom McCarthy tuigt zijn voor zes Oscars genomineerde drama (o.a. beste film, regie, bijrol man én vrouw) nadrukkelijk op als periodefilm, om aandacht te vestigen op de tegenwoordig rap verdwijnende lokale krantencultuur.

Beeldende kunst

Rood! Heilstaatvisioenen uit de Sovjet-Unie
De Fundatie, Zwolle, t/m 17 april 2016

Hoezeer het communisme later ook als een omstreden ideologie werd beschouwd, het heeft velen gemobiliseerd tot het maken van heldere, effectieve en verrassend moderne vormgeving. Sterker, de stijlopvattingen van de Russen hebben een enorme invloed op onze westerse kunst en vormgeving gehad. Kijk maar naar de opnametechniek van filmer Joris Ivens, de robuuste sculpturen van Hildo Krop, de ruimtelijke vlakverdeling van Gerrit Rietveld; alles is beïnvloed door de vorm- en kleurrevolutie uit de vooroorlogse Sovjettijd. Op de tentoonstelling in Zwolle is het allemaal goed en uitgebreid te volgen

Meer over