Waar kunnen we ons op verheugen in 2012?

Wat staat ons allemaal te wachten in 2012? Welke boeken, films, dans, televisieseries, muziek en festivals gaan er dit jaar toe doen? We hebben ze alvast voor u op een rijtje gezet.

Redactie
A'dam E.V.A. Beeld
A'dam E.V.A.

Popmuziek: Captain Beefheart & The Magic Band
Op de dag dat de vorig jaar overleden Don Van Vliet (Captain Beefheart) 71 zou zijn geworden, verschijnt eindelijk zijn nooit officieel uitgebrachte album Bat Chain Puller, dat hij in de jaren zeventig met Frank Zappa heeft opgenomen.

Er verschenen de afgelopen jaren diverse bootlegs en een aantal nummers kwam terecht op latere Beefheart-platen als Shiny Beast '78. Prachtig materiaal, dat tot zijn beste werk kan worden gerekend. Maar de originele tapes zijn altijd in de kluizen van producer Frank Zappa blijven liggen, met wie Van Vliet in onmin raakte.

Op de website van de erven Zappa, Zappa.com is de cd al te bestellen. In de week van 15 januari zal hij worden verstuurd.

Cabaret: Poephoofd
De televisieloopbaan van Paul de Leeuw is niet meer een automatische aaneenschakeling van succesnummers. Daarom is het interessant om te zien of De Leeuws magie in het theater nog wel onaangetast is. Na jaren afwezigheid keert De Leeuw als solist terug naar het podium waar zijn cabaretcarrière begon. Aan zijn energie zal het zeker niet liggen, want die is nog steeds tomeloos. Poephoofd is een heel vervelende titel voor een programma waarin hij liedjes zingt van onder meer Toon Hermans en vertelt over ongebruikelijke onderwerpen als de adoptiemaffia en Shirley Bassey. En waarin hij uitlegt waarom hij geen Armani-onderbroeken draagt. Het publiek mag De Leeuw muzikaal begeleiden. Harp en accordeon meenemen dus.

Boek
: Beste Vriend
Robert Vuijsje werd wereldberoemd in Amsterdam en Paramaribo met Alleen maar nette mensen, een hilarische roman over een joodse jongen die voor Marokkaan doorgaat en zijn hart verliest aan creoolse vrouwen uit de Bijlmer. We zijn niet alleen benieuwd naar de film die op 1 maart uitkomt, maar ook naar Vuijsjes tweede boek: Beste vriend. De held van het verhaal heet Samuel Koningsberg, alias Sam Green, die vooral bezig is met de beslommeringen van het beroemd-zijn. Hoeveel volgers heb ik op Twitter, hoe versier ik de vrouw van een Bekende Nederlander, mis ik niet de juiste vernissage. Geen tijd voor zijn zoontje Sammie en zijn vrouw Venus. Waarom Koningsberg beroemd is, weet niemand meer. Beste vriend verschijnt ook als luisterboek bij Rubinstein, voorgelezen door Sieger Sloot van theatergroep Mugmetdegoudentand. Het boek wordt in februari verwacht.

Film: The Descendants
Onhandige vader moet twee bozige dochters (10 en 17 jaar) opvoeden, terwijl moeder in coma ligt, tegen de achtergrond van Hawaï. Dat klinkt verdacht veel als eenduidig familiedrama, gladgestreken met mooie plaatjes van palmbomen en stranden.
En dat is The Descendants nu juist niet. Het is een tragikomedie, geregisseerd door Alexander Payne, die zich met Sideways en About Schmidt al een meester toonde in het liefdevol vastleggen van menselijke tekortkomingen. Tel daarbij op de hoofdrol van George Clooney en het is geen wonder dat The Descendants geldt als een van de grootste kanshebbers bij de Oscars in februari.

Festival: Bungalup
Wat is Bungalup?
Een nieuw evenement in een bungalowpark dat een weekend is afgehuurd voor een 'drie dolle dagen feest'. Het is een idee van de creatieve feestorganisatie Meubelstukken, bekend van Valtifest.

Wat kunnen we verwachten?
Feest, speurtochten en droppings. Er is een bal masqué en een Tropical Pool Party met optredens van onder meer Trafassi (Kleine wasjes, grote wasjes).

Waarom kijken we er naar uit?
Waarom alleen in de zomer drie dagen festivallen? Een winterfestival heeft voordelen: niet met je schoenen in een modderig grasveld, maar in de verfrissende omgeving van een bungalowpark (inclusief golfslagbad!). Plus: comfort. Geen onrustige nachten onder een klamme slaapzak in je koepeltentje met stinkwc's en rijen voor de douche, maar chill in een huisje met een gewoon bed en sanitair en keuken bij de hand.

Is er animo voor?
Zeker. Nog voor er ook maar iets bekend was van het programma raakten alle bungalows van het Center Parcs-filiaal in de polder binnen een maand verhuurd. Er is nog wel een levendige ruilhandel gaande tussen huisjesboekers.

Toneel: De prooi
Journalist Jeroen Smit schreef met De prooi een spannend en soms onthutsend boek over de ondergang van ABN Amro, een gebeurtenis die de vaderlandse politiek en economie op haar grondvesten deed schudden. En geheel volgens de mode in het vaderlandse theater is daarvan nu een toneelbewerking gemaakt. Maar wel eentje om naar uit te kijken, mede omdat Johan Doesburg deze productie van het Nationale Toneel regisseert. Met negen mannen en één vrouw (Betty Schuurman), waarbij Mark Rietman als Rijkman Groenink op de top van deze apenrots zal staan. Voor Doesburg is De prooi een hedendaags koningsdrama; een verhaal over hoe arrogantie, narcisme, besluiteloosheid en roekeloze ambitie een Nederlands instituut vernietigen.

Televisie: De tweede serie A'dam E.V.A.
'De subsidie is binnen', meldde regisseur Norbert ter Hall half december triomfantelijk op zijn facebookpagina. Daarbij postte hij een foto van acteurs Eva van de Wijdeven en Teun Luijkx. Dat betekent, jawel: een tweede seizoen A'dam E.V.A, over de Amsterdamse Eva en de stugge, Zeeuwse A'dam en vele anderen.

A'dam E.V.A., gemaakt door VARA, VRPO en NTR, was een allegorie van het Amsterdam zoals de inwoners hun stad graag zien: homovriendelijk, multiculti, Koninginnedag, chaotisch. Een beetje cliché, maar prachtig gemaakt en goed voor ruim een miljoen kijkers per aflevering. Het moest er ook wel komen, dat tweede seizoen. Aan het einde van de laatste aflevering kwam Adam terug uit een psychiatrische inrichting, was Eva zwanger en de relatie uit; hoeveel cliffhanger wil je hebben? Hoe loopt dat af?

Het maakt weinig uit: zolang er in het tweede seizoen net zoveel Amsterdamse lente zit , de vergezichten even heiig zijn en de cameravoering net zo geraffineerd chaotisch, is het ouderwets Hollands zwijmelen geblazen.

Paul de Leeuw. Beeld anp
Paul de Leeuw.Beeld anp
Robert Vuijsje. © ANP Beeld
Robert Vuijsje. © ANP
Meer over