VVCS beschuldigt Lens en Gerards van oplichting

De voetbalvakbond VVCS beschuldigt de voormalige medewerkers Sigi Lens en Peter Gerards van oplichting. De bond is ontsteld over de betaling van miljoenen door AC Milan en Adidas aan beide ex-vakbondsmedewerkers....

De Volkskrant publiceerde gisteren uit de vertrouwelijke belastinggegevens van Lens en Gerards. Hieruit bleek dat het omstreden tweetal miljoenen hebben ontvangen van het rondmaken van de transfers van de Ajacieden Kluivert, Davids, Reiziger en Bogarde. Ook betaalde Adidas Lens een bedrag van 800 duizend gulden voor het afsluiten van een contract van Kluivert met de sportkledingfabrikant.

Lens en Gerards werden eind januari 1997 ontslagen toen bij de voetbalvakbond het sterke vermoeden bestond dat zij voor eigen rekening zouden hebben gewerkt. Directe aanleiding was de verdenking dat zij om geld zouden hebben gevraagd tijdens de onderhandelingen van Kluivert met Adidas. Betrokkenen ontkenden herhaaldelijk deze aantijgingen. Toch bleek het tweetal naast de vakbond een eigen sportadviesbedrijf te hebben: Peja VOF.

Een onderzoek van accountantskantoor KPMG maakte duidelijk dat Lens en Gerards zich door betaald voetbalclubs lieten betalen voor bewezen diensten. Het ging onder meer om PSV, Vitesse en Roda JC die bedragen van enkele tonnen naar de rekening van Peja overmaakten. Deze verdiensten waren in strijd met het arbeidsovereenkomst die zij met de VVCS had gesloten.

Naar aanleiding van deze bevindingen sloten Lens, Gerards en de VVCS een schikkingsovereenkomst. Na aftrek van advocaat- en onderzoekskosten maakte het tweetal 250 duizend gulden over aan een goed doel.

Volgens advocaat De Vos is deze schikkingsovereenkomst nu van geen enkele waarde meer. 'Zij hebben de boel belazerd, naar nu blijkt. Ze garandeerden in deze overeenkomst dat er geen andere inkomsten waren, dan door de accountant waren gevonden. Dat was de basis voor de deal die we toendertijd hebben gesloten. Toen wisten ze al dat er meer was. Toch tekenden ze de overeenkomst. Ze hebben keihard gelogen en vier miljoen gulden verzwegen.'

Het Openbaar Ministerie in Zutphen doet onderzoek naar fraude van Peter Gerards. Hij wordt ervan verdacht geknoeid te hebben met een bankafschrift. Tijdens dit onderzoek werden de betalingen van AC Milan en Adidas aangetroffen. Het OM zegt over deze nieuwe bevindingen dat er 'geen vermoedelijke strafbare feiten' zijn geconstateerd. Gerards en Lens ontkenden eerder de betalingen.

AC Milan zei in eerste instantie van niets te weten, ook niet of eventuele betalingen gerechtvaardigd waren. 'Het is eigenlijk al weer zo lang geleden. De details weten we niet meer. Onze advocaten wachten af.'

Meer over