Update

Vuur Moerdijk laait toch weer op

MOERDIJK - Het vuur in Moerdijk is vanavond weer opgelaaid. Eerder dacht de brandweer nog dat het vuur beheersbaar was. Volgens de politie is er vermoedelijk een nieuwe loods in brand gevlogen. Opnieuw zijn er vlammen van tientallen meters hoog te zien.

Van onze redactie
Grote explosie aan het begin van de avond. © anp Beeld
Grote explosie aan het begin van de avond. © anp

De brand is weer opgelaaid in een kantoorruimte van Chemie-Pack. Deze ruimte is in korte tijd in vlammen opgegaan. De brandweer hoopte rond 21.00 uur het sein brand meester te kunnen geven. Maar volgens een zegsman gaat het nu nog zeker anderhalf uur langer duren voordat het sein in zicht is.

De brandweer gaat binnen anderhalf uur een zogenoemde schuimdeken leggen over het vuur. De aanwezige journalisten worden nu ook op een grotere afstand gehouden, waar ze eerder op de dag nog vrij konden rondlopen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek begonnen naar de oorzaak en achtergronden van de grote brand.

Olie
De gemeente Moerdijk hoopt te kunnen voorkomen dat de brand overslaat op ATM (Afvalstoffen Terminal Moerdijk), waar onder meer olie opgeslagen ligt. Het overslaan van het vuur zorgde er eerder op de dag al voor dat een ander nabijgelegen bedrijf in vlammen opging. Het vookromen daarvan heeft dan ook de prioriteit van de brandweer op dit moment.

Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Het is in de loop van de avond gaan regenen.

Geen giftige stoffen
Ondanks dat de politie meldde dat de opgeslagen chemicaliën giftig, bijtend en brandbaar zijn, zijn er bij de brand voor zover bekend geen giftige stoffen vrijgekomen. Dat meldde burgemeester Wim Denie van Moerdijk vanavond op een persconferentie.

Toch worden alle bewoners van het Dordts eiland, de Hoeksche Waard en de Alblasserwaard opgeroepen hun ramen en deuren dicht te houden. Er kunnen volgens de politie namelijk wel gevaarlijke stoffen in de rookwolken zitten. Het ligt aan de concentratie stoffen in de rookwolken of ze daadwerkelijk een gevaar kunnen opleveren voor de volksgezondheid.

Zware explosies
De enorme brand in Moerdijk breidde zich aan het begin van de avond nog steeds uit. Ook hebben zich zware explosies voorgedaan. Deze hadden grote paddenstoelvormige wolken tot gevolg. Het lijkt erop dat verschillende opslagtanks zijn ontploft.

De brand, die begon op het terrein van het bedrijf Chemo-pack en zich later uitbreidde naar het naastgelegen Wärtsilä, heeft beide bedrijven volledig verwoest. De brand ontstond in de middelste van drie loodsen, die diende als verpakkingsloods, aldus de burgemeester van Moerdijk, Wim Denie.

Veel brandweer
De brandweer is in grote getalen aanwezig, zo'n 150 man, maar kan weinig uitrichten tegen de enorme vlammenzee. Ook drie crashtenders, een soort enorme waterkanonnen, kunnen weinig bijdragen. De brand is dan ook nog lang niet onder controle. Wel probeert de brandweer met waterschermen te voorkomen dat de brand zich verder verspreidt.

De enorme brand bij het bedrijf Chemo-pack brak rond 14.30 vanmiddag uit. Inmiddels is de brand overgeslagen op het naastgelegen bedrijf Wärtsilä. In veel omliggende plaatsen in het luchtalarm afgegaan. Bewoners wordt geadviseerd binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten.

In de regio Zuid-Holland-Zuid is de hoogste alarmfase afgekondigd, grip-4.

Kijkers naar de brand in Moerdijk veroorzaakten woensdagmiddag op de A16 een lange file. Omstreeks vijf uur stond het verkeer richting zuiden voor de Moerdijkbrug over 8 kilometer stil. Dat heeft de ANWB gemeld. Het scheepvaartverkeer op het Hollands Diep is stilgelegd.

Luchtverkeer
De brand heeft geen gevolgen voor het luchtvaartverkeer.

Vliegtuigen die op Schiphol vliegen ondervinden er geen enkele hinder van. Vliegtuigen van en naar het meer nabijgelegen Rotterdam Airport kunnen de rookwolken omzeilen.

undefined

Meer over