Vrienden voor het leven

Hun leven lang zijn ze doodgeknuffeld. En toch is het net alsof ze leven. Tien knuffels en hun liefhebbende eigenaren.

Poes. Leeftijd: 17 Lengte: 44 cm Knuffel van: presentatrice Daphne Deckers (46) en haar kinderen. Beeld Els Zweerink
Poes. Leeftijd: 17 Lengte: 44 cm Knuffel van: presentatrice Daphne Deckers (46) en haar kinderen.Beeld Els Zweerink

Daphne Deckers:

'Deze poes is gebreid door mijn oma, bomma Mien, tijdens haar dagbesteding in het verzorgingstehuis. Poes was bedoeld als cadeau voor de geboorte van mijn dochter Emma. Helaas viel hij niet zo in de smaak. Twee jaar later heb ik hem in de wieg van mijn zoon Alec gelegd, maar ook die bleek niet in voor bomma's poes. Pinguïns waren meer zijn ding.

'Toen Emma en Alec ouder werden, zeiden ze dat Poes een beetje freaky was, maar meespelen mocht hij gelukkig wel; in elk verhaal is ruimte voor een engerd. Bij de opening van Emma's knuffelmuseum was Poes de strenge bewaker.

'Toen bomma Mien zelf jonge kinderen had, breide ze de hele dag. Uit noodzaak, ze hadden het niet breed. Dat bomma deze knuffel voor haar plezier maakte, zie je aan de kleurencombinatie: zijn groene trui past perfect bij zijn groene ogen, zijn sjaal past bij zijn riem. Dat was vroeger wel anders, dan kreeg je simpelweg de kleur die er was.

'Nu de kinderen wat ouder zijn, zien ze steeds meer in hoe waardevol Poes is. Alle Baby Borns en andere plastic poppen hebben langzaam het huis verlaten, bomma Mien is overleden en Poes is een erfstuk geworden. Hij is niet perfect, maar wel écht. En ik geef hem later graag door aan mijn eigen kleinkinderen.'

Aleid Bos:

'Als kind speelde ik vaak dat Beertje ziek was. Mijn vader had een eigen huisartsenpraktijk en dat was duidelijk een inspiratiebron. Zodra Beertje het weer eens te pakken had, stopte ik hem in een washandje en reed ik hem op een legobed met wieltjes naar de ziekenboeg. Na een kort onderzoek met de stethoscoop was het vaak al gedaan, ernstige operaties waren nooit nodig.

Zijn verwondingen aan arm en buik heeft Beertje niet in deze periode opgelopen, maar zijn een gevolg van zijn huidige onderkomen. Sinds zes jaar woont hij samen met wat knuffels van mijn kinderen in een mand op zolder. Grote kans dat een muis de gaten in Beertjes lichaam heeft gegeten, of de stof is op een andere manier vergaan. Bovendien was zijn broek vroeger knalblauw. Dat zie je nu alleen nog in de vouw op zijn billen, vlak onder een van de herstelwerkzaamheden van mijn moeder. Zij ontfermde zich graag over de knuffels van mij, mijn broertje en zus. Ze heeft er zelfs een aantal voor ons gemaakt.'

Beertje. Leeftijd: 54. Lengte:20 cm. Knuffel van: Volkskrant Magazine-vormgever Aleid Bos (54). Beeld Els Zweerink
Beertje. Leeftijd: 54. Lengte:20 cm. Knuffel van: Volkskrant Magazine-vormgever Aleid Bos (54).Beeld Els Zweerink

Tim den Besten:

'Je bent nu 15. Je moet een man worden', zoiets moet mijn moeder gezegd hebben. Als peuter had ik een bed vol knuffels, maar halverwege mijn puberteit zijn ze allemaal verdwenen. Ik vermoed dat mijn moeder ze naar Afrika heeft gestuurd, haar kennende. Rups of duizendpoot bleef als enige over, in een doos op zolder.

'Een paar jaar later opende ik die doos en kwam ik Rups of duizendpoot weer tegen. Ik herkende hem meteen en dacht: jij bent leuk, jij gaat mee. Ik ging het huis uit met Rups of duizendpoot.

'Sommige mensen vinden knuffels kinderachtig, maar daar heb je mij niet mee: ik voel me nog behoorlijk een kind. Gisteren heb ik voor het eerst in mijn leven mijn slaapkamer gedweild. Als dat zo doorgaat, is de kans dat ik op mijn 80ste nog met deze knuffel slaap erg groot.

'Meestal ligt hij tussen wat kussens, onder mijn arm of bij mijn voeten. Zodra hij uit bed valt, voel ik het. Als ik dan over de bedrand kijk en me die lieve oogjes en dat lachje inbeeld, kan ik niet anders dan hem oprapen. Op de een of andere reden lijkt het alsof hij leeft.

'Stel, er blijft een leuke jongen slapen en die vindt mijn knuffel niks, dan is hij sowieso niet de ware. Hoe kun je mij nou wél leuk vinden en die knuffel niet? Knallende ruzie zouden we krijgen. 'Dan ga jij toch lekker weg. Je bent gewoon jaloers op de band die ik met mijn knuffel heb.'

Rups of duizendpoot. Leeftijd: 27 Lengte: 67 cm Knuffel van: columnist en programmamaker Tim den Besten (27). Beeld Els Zweerink
Rups of duizendpoot. Leeftijd: 27 Lengte: 67 cm Knuffel van: columnist en programmamaker Tim den Besten (27).Beeld Els Zweerink

Florian van der Steen:

'Kikkie kreeg ik als baby cadeau van Desiré, een vriendin van mijn moeder. Hij werd al snel favoriet omdat hij er zo schattig uitziet. Onder elk oog zit een klein wit steekje, waardoor het lijkt alsof er altijd tranen over zijn wangen lopen. Kikkie moest getroost worden.


'Op mijn 13de verhuisde ons gezin en tot die tijd heeft Kikkie bij mij in bed geslapen. Vanwege de verhuizing moest ik mijn spulletjes sorteren en besloot ik veel knuffels naar de Kringloop te brengen. Kikkie en vijf andere knuffels mochten blijven. Er zat maar vijfhonderd meter tussen het oude en nieuwe huis, maar toch heb ik me best zorgen gemaakt. Wat nou als ik Kikkie kwijt zou raken? Nu staan ze met zijn allen op een rijtje naast mijn bed.


'Ik weet heus wel dat niet iedereen van mijn leeftijd nog knuffels heeft, maar ik schaam me er niet voor. Als ik met school op kamp ga, mag Kikkie mee. Er zijn mensen die er grappen over maken, zelfs mijn eigen vrienden doen dat, maar echte pesterijen heb ik nog nooit meegemaakt. Het 'ergste' wat mijn knuffels ooit hebben meegemaakt, zijn de poses waarin ze door mijn vrienden zijn neergezet. Erotische poses welteverstaan. Maar daar kan ik zelf ook wel om lachen hoor!'

undefined

Kikkie. Leeftijd: 15 Lengte: 22 cm Knuffel van: Scholier Florian van der Steen (15). Beeld Els Zweerink
Kikkie. Leeftijd: 15 Lengte: 22 cm Knuffel van: Scholier Florian van der Steen (15).Beeld Els Zweerink

Jan Taminiau:

'Ik kreeg deze beer bij mijn geboorte van mijn oma. Zij was een elegante, serene vrouw, die mij enorm verwende. Ik kreeg altijd extra aandacht en snoepjes. Ik voelde me heel bijzonder bij haar.

'Van al mijn beren bleef deze het mooist. Het is een magische beer: op zijn rug zit een klein hendeltje en wanneer je daaraan draait, speelt de beer muziek af. Hierdoor knuffelde ik hem niet zo intensief als de andere beren, die daarvan soms opensprongen en leegliepen. Bij deze beer was dat anders, ik wond hem op en droomde dan rustig weg bij het muziekje.

'Ik was vroeger een echte verzamelaar. Ik had tijdens mijn lagere schoolperiode wel zestig beren, in alle vormen en maten. Sommigen zelfs groter dan ikzelf. Ik vroeg ze voor Sinterklaas en mijn verjaardag, of kocht ze zelf zodra ik een beetje had gespaard. Het ging zover dat mijn bijnaam Beer werd.

'Beren spaar ik nog steeds, maar nu in de vorm van kleine beeldjes. Ik heb heel mooie houten en bronzen varianten, ook grappige met een speldenkussen als rugzak of met een belletje erin. Beren zijn een rode draad in mijn leven geworden.'

Beer Leeftijd: 39 Lengte: 38 cm Knuffel van: modeontwerper Jan Taminiau (39). Beeld Els Zweerink
Beer Leeftijd: 39 Lengte: 38 cm Knuffel van: modeontwerper Jan Taminiau (39).Beeld Els Zweerink

Lola Stoffers:

'Doudou is er altijd al, die kreeg mama van collega Theo. Toen mijn babyzusje Smilla kwam, kreeg Doudou een baby Doudou.

's Nachts mogen Doudou en Baby Doudou bij mij in bed slapen, als ze er niet zijn, word ik heel verdrietig. Overdag doen we leuke dingen. Dan gooi ik ze in de lucht of gaan we dansen. Konijnen zijn mijn lievelingsdieren. Ze kunnen heel mooi springen en eten heel veel worteltjes. Ook lusten ze graag Yoki.

Als ik straks naar school ga, mogen de Doudous niet mee. Anders raak ik ze kwijt. Als ik dan weg ben mogen zij lekker de hele dag in bed blijven.

Op vakantie naar Thailand mogen ze van mij wel mee. We gaan met het vliegtuig. En als we dan in Thailand zijn, zeg ik: 'Wakker worden, we zijn er!'

Doudou en Baby Doudou. Leeftijd: 3 en 1 Lengte: 35 en 48 cm Knuffel van: Lola Stoffers (3) uit Amsterdam. Beeld Els Zweerink
Doudou en Baby Doudou. Leeftijd: 3 en 1 Lengte: 35 en 48 cm Knuffel van: Lola Stoffers (3) uit Amsterdam.Beeld Els Zweerink

Els Zweerink:

'Snoopy 1 kreeg ik als baby van mijn opa en oma. Zij waren naar Amerika geweest, een heel bijzondere reis voor die tijd. In Amerika was Snoopy populair, maar hier in Nederland kenden we hem nog niet. Sindsdien nam oma altijd wat mee als ze op reis was geweest, vaak poppen in klederdracht. Al konden die op geen enkele manier aan Snoopy tippen. Zijn lange oren waren ideaal om hem te vervoeren, zoals je ziet hebben die het niet lang volgehouden.

'Rond mijn 11de werd Snoopy, als stripfiguur, een grote fascinatie. Ik wilde álles hebben wat met Snoopy te maken had: spaarpotten, truien, gummetjes en posters. Ik kocht zelfs een tweede Snoopy-knuffel.

'Terwijl mijn wereld om Snoopy draaide, waren bij andere tieners de Monchichi-poppen erg populair. Ik kwam erachter dat Snoopy precies dezelfde maat had als de poppen, waardoor ik heel veel Monchichi-kleertjes kocht. Favoriet was het chirurgenpakje met groot, groen shirt en mondkapje.

'Jaren later, toen ik in Eindhoven op de Design Academy begon, nam ik de Snoopy's mee. Helaas voor hen had ik toen een echt konijn, Meneer Pluijs, die heiliger was dan alles. Hij was zindelijk en ging mee naar de academie. Daarnaast knabbelde hij graag aan stof. Dus sneuvelden ook de oren van Snoopy 2.'

Snoopy 1. Leeftijd:42 Lengte: 24 Knuffel van: Els Zweerink (43), fotograaf van deze serie. Beeld Els Zweerink
Snoopy 1. Leeftijd:42 Lengte: 24 Knuffel van: Els Zweerink (43), fotograaf van deze serie.Beeld Els Zweerink

Typhoon:

'Voorafgaand aan de release van mijn laatste album, Lobi da Basi, heb ik drie jaar rondgezworven; ik sliep overal en nergens. Hetzelfde gold voor mijn jeugdknuffels. Ik had ze in die periode veilig opgeborgen, dacht ik, maar ik heb nu geen idee meer waar. Ze zijn onvindbaar! Ik denk dat ze op Amélie-achtige wijze zelf zijn gaan reizen.

'Voor de crowdfunding van de documentaire over mijn album heeft een vriendin, kunstenares Sally Josten een collectie Snoobles gemaakt, unieke knuffels die liefde schreeuwen. Deze was voor mij - te gek natuurlijk, omdat ik mijn eigen knuffels niet meer had.

'Sinds een paar maanden heb ik een boerderijtje aan de rand van Zwolle. Het hebben van een thuis bevalt goed. Ik ben er best burgerlijk door geworden: ik neem de tijd écht naar muziek te luisteren, lees boeken en wandel door het bos. Snooble past goed bij dit nieuwe leven en heeft een prominente plek op mijn bank geclaimd.

'Als je dertiger wordt, gebeurt er iets in je hoofd waardoor je tegen jezelf zegt: nu ben ik volwassen, ik kan niet meer afhankelijk zijn, ik moet het zelf doen. Snooble is voor mij het symbool dat mij eraan herinnert dat het ook 'oké' is het af en toe rustig aan te doen.' De pretoogjes zeggen: Typhoon, heb plezier!'

Snooble. Leeftijd:2 Lengte: 51 cm Knuffel van: rapper/zanger Typhoon (30) Beeld foto Els Zweerink
Snooble. Leeftijd:2 Lengte: 51 cm Knuffel van: rapper/zanger Typhoon (30)Beeld foto Els Zweerink

Corinne van Duin:

'Ik heb Beer gekregen van Uncle Joe, oftewel oom Joop. Hij woonde destijds in Londen en heeft deze klassieke beer bij Harrods gekocht. Daar zie je helemaal niks meer van, Beer is een mottige ingezakte mol geworden.

'Elk logeerpartijtje en uitje ging Beer mee. Ik vond het ontzettend lekker om aan hem te ruiken en voerde hele gesprekken met hem. Als ik nu aan hem snuffel, word ik weer blij. Die muffe, rubberachtige geur brengt mijn jeugd in mijn Laura Ashley-kamertje helemaal terug. Hij gaat nooit in de wasmachine.

'Wel is-ie vaak gerepareerd door oma Seelen en mijn moeder. Zijn romp is gebreid, zijn ogen vernieuwd en op de lichaamsdelen die nog origineel zijn, naaiden ze kleine lapjes.

Op mijn 18de ging ik studeren en werken als au pair in een voorstadje van San Francisco, San Anselmo. Natuurlijk moest Beer mee. Ik was als puber een verlegen huismus.

'In San Anselmo zat een winkel waar alleen maar beren werden verkocht, Susan's Store Room, die winkel bestaat nog steeds! Jaarlijks hield de winkel een wedstrijd voor de mooiste, oudste of gekste knuffelbeer. Beer deed ook mee en won glorieus: de eerste prijs in de categorie 'Most Loved'. Zijn badge draagt hij nog steeds.'

Beer. Leeftijd: 43 Lengte: 43 cm Knuffel van: Volkskrant Magazine-chef Corinne van Duin (45) Beeld Els Zweerink
Beer. Leeftijd: 43 Lengte: 43 cm Knuffel van: Volkskrant Magazine-chef Corinne van Duin (45)Beeld Els Zweerink

Dion Graus:

'Van mijn eerste tot mijn 3de levensjaar had ik last van pseudokroep en een aangeboren vernauwing van de keel, waardoor ik vaak in het ziekenhuis lag en enkele weken in een zuurstofkamer doorbracht. Zelfs mijn ouders mochten maar zelden langskomen. De enige die er altijd lag, was Pipo.

'Ik ben meerdere malen gezegend door mijn oom Toon, een priester, en zelfs eenmaal bediend, niemand dacht dat ik het zou overleven. Toen ik het ziekenhuis eindelijk mocht verlaten, zei de kinderarts, dokter Hoebe: 'Dit wordt een vechtertje, een bijtertje.' En je ziet het.

'Heel knuffelbaar is Pipo niet. Hij heeft een onhandig zwaar en hard hoofd, waardoor ik hem altijd bij zijn nek vasthield. Als je hem al spelend omlaag liet vallen, kreeg je een flinke buil op je hoofd. Tegenwoordig worden dit soort knuffels niet meer gemaakt, te gevaarlijk denk ik.

'Na deze ziekteperiode heb ik wat afstand van Pipo genomen. Hij was mijn steun toen ik in het ziekenhuis lag, maar zorgde daarna vooral voor een negatieve associatie. Zelfs nu, als volwassen man, schrik ik 's nachts af en toe wakker met de angst geen lucht te krijgen. Het is en blijft een trauma.

'Onbewust kreeg ik steeds meer interesse in een andere knuffel, een klein zacht beertje. Vandaag de dag koester ik Pipo als een relikwie. In mijn woning heb ik een antieke kast staan. Die is van onder tot boven gevuld met urnen met as van mijn overleden dieren. Bij elke urn staat het knuffeltje van het overleden huisdier. Er branden altijd kaarsjes, zelfs als ik weg ben, zorg ik dat er licht is. Pipo staat daar tussen.'

Pipo. Leeftijd:47 Lengte: 50 cm Knuffel van: PVV-Kamerlid Dion Graus (47) Beeld foto Els Zweerink
Pipo. Leeftijd:47 Lengte: 50 cm Knuffel van: PVV-Kamerlid Dion Graus (47)Beeld foto Els Zweerink

Stuur uw verhaal met een foto van uw knuffeldier en win! Instagram of Twitter met de hashtag #vkknuffel of laat uw foto achter op: facebook.com/volkskrantmagazine

Meer over