Voorzitter Almere stopt om voetbalgeweld

De voorzitter van amateurvoetbalclub FC Almere is het geweld op het voetbalveld zo beu, dat hij besloten heeft zijn functie aan het einde van het seizoen neer te leggen. Aanleiding voor zijn beslissing is een incident op 27 april, waarbij een voetbalmoeder van FC Almere een 11-jarig spelertje mishandelde.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Herman Jansen liet vandaag in een verklaring op de website van de amateurclub weten dat hij niet langer de verantwoordelijkheid kan dragen voor 'dit soort leden.' Hij spreekt over een 'afschuwelijk incident.'

Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) is de vrouw na de mishandeling gehoord door de politie en moet ze eind juni voor de rechter verschijnen. Het slachtoffertje liep lichte verwondingen op.

Een dag voor de mishandeling ontving de voetbalclub nog een uitgebreid pakket met banners en spandoeken met de tekst 'Zonder respect geen voetbal'. Die boodschap werd in het leven geroepen na de dood van de Almeerse scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen. Nieuwenhuizen werd na een wedstrijd van zijn club Buitenboys uit Almere geschopt en geslagen door spelers van tegenpartij Nieuw Sloten uit Amsterdam en overleed een dag later.

De dood van Nieuwenhuizen leidde tot grote verontwaardiging en een roep om actie van voetbalbond KNVB. Die kwam eind maart met een reeks maatregelen die het geweld op het veld en langs de lijnen moet terugdringen. Desondanks vinden er nog steeds regelmatig geweldsincidenten plaats.

Meer over