Volkskeuken: Koreaanse glasnoedels (4 personen)

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag een verrassend recept in de Volkskrant.

PAY-UUN HIU
null Beeld Hilde Harshagen
Beeld Hilde Harshagen

Ingrediënten

400 gr. Koreaanse glasnoedels (toko)
1 wortel
1 ui
4 lente-uien
5 shiitakes
1 bakje champignons
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetl. sesamolie
(olijf)olie

Voor de marinade
2 eetl. sojasaus
3 eetl. suiker
2 eetl. sesamolie
1 eetl. zwarte peper

Twintig Nederlandse geadopteerde Koreanen heeft Nathalie Ji Yun Kranenburg geïnterviewd voor haar boek 20 Koreanen koken Koreaans en alle twintig houden ze van Koreaans eten; met Kranenburg erbij 21. Dat zou je bijna als vanzelfsprekend aannemen, maar hoe vanzelfsprekend is dat? En is dat aangeboren of aangeleerd?

Ik heb lang volgehouden dat mijn afkeer van boter, melk en room niets te maken had met mijn Chinese achtergrond. Alleen zijn er wel heel veel Aziaten die geen zuivel eten, dus denk ik dat er toch wel zoiets is als een erfelijke bepaalde smaakafkeur, aangestuurd door een fysieke oorzaak, zoals lactose-intolerantie.

Daar gaat het boek van Kranenburg niet over. Ze heeft twintig portretten gemaakt die een beeld geven van de manier waarop ieder omgaat met zijn adoptiegeschiedenis. Dat zijn fragmentarische stukken geworden, waarbij je graag meer zou willen weten, maar het aardige is dat je wel een inkijkje krijgt hoe de land- en lotgenoten er onderling over praten en waarin ze hun overeenkomsten vinden.

Dat is dus ook het eten, want dat zijn hun herinneringen aan Korea. Hetzij uit hun pre-adoptiejaren, hetzij door herenigingsbezoeken op latere leeftijd met hun biologische ouders en andere familieleden. Smaken en geuren brengen je in no time weer terug bij dat onbereikbare deel van vroeger. Dat is wat eten met je doet.

Van de twintig recepten die Kranenburg heeft verzameld, is macaroni met kimchi (ingemaakte kool) het origineelste fusiongerecht. Maar in kimchi zit ansjovis en vissaus en ik was niet op tijd om zelf vegetarische kimchi te maken (het moet drie tot vier dagen fermenteren). Dus dan maar lekkere japchae (glasnoedels van aardappelmeel) in een recept van Paul Rigter, de man die harpiste Lavinia Meijer filmde tijdens haar zoektocht naar haar Koreaanse ouders.

Breng een pan met 2 liter water aan de kook. Kook de noedels 3 minuten en spoel ze af met koud water. Laat ze uitlekken, doe ze weer terug in de pan en voeg 1 eetlepel sesamolie en 1 eetlepel sojasaus toe. Roer goed door en zet apart.

Snijd wortels, ui en lente-ui in dunne reepjes en de paddestoelen in plakjes. Blancheer de wortels. Verwarm een wok of hapjespan met (olijf)olie en bak de uireepjes. Haal ze uit de pan, zet even weg en doe hetzelfde met achtereenvolgens de lente-ui en de paddestoelen met de knoflook. Doe 1 eetlepel sesamolie in de pan en laat de spinazie even slinken op hoog vuur. Maak de marinade van sojasaus, suiker, sesamolie en peper en roer die door de noedels. Roer de groenten erdoorheen en laat alles kort doorwarmen. Breng indien nodig op smaak met zout en peper.

volkskeuken@volkskrant.nl

undefined

Meer over