Voeten blijven bron van vieze kwaaltjes

Je zou het niet verwachten nu de open schoen weer helemaal terug is en zelfs mannen zich weer in sandalen over straat begeven....

Onder auspiciën van het Nationaal Huidfonds in Arnhem bekeken honderden artsen en dermatologen de afgelopen twee jaar 76 duizend paar voeten van Europeanen uit achttien landen. Ruim 40 procent heeft last van voetschimmel. Van hen heeft eenderde schimmel aan de teennagels en een kwart een schimmelinfectie aan de huid.

Nederland ligt met 45 procent boven het Europese gemiddelde. Anderhalf jaar geleden kwam de Nederlandse voet er aanmerkelijk slechter vanaf. Spanjaarden hebben de beste voeten, blijkt uit het onderzoek. Mooi, schoon en met relatief weinig schimmelinfecties. In Spanje bleek 10 procent van de onderzochte voeten door infecties aangetast.

In Rusland geldt het tegenovergestelde. 85 Procent van de Russen heeft voetproblemen.

Prof. dr. P. van de Kerkhof, directeur van het Nationaal Huidfonds, is niet verbaasd over de onderzoeksresultaten. Volgens hem zijn geïnfecteerde voeten vooral te wijten aan klemmende en niet-ventilerende schoenen. Andere oorzaken zijn onder meer vocht en overmatig gebruik van zeep.

Meer over