Vocale en culinaire hoogstandjes

Het is zangmiddag bij de zangjuf. Dat betekent dat iedereen een halfjaar lang heeft geoefend op hele moeilijke aria's en liederen en dat die nu opeens liefst heel mooi en helemaal foutloos moeten....

De juf begint met Rossini die liever kok was dan componist en minstenseven bedreven in het belcanto als in de keuken. Misschien ligt het aan hetgenre. Rossini schreef niet alleen Il barbiere di Siviglia en L'Italianain Algeri op zijn naam, maar ook een tournedos met foie gras, truffel,madeire en cognac. Verdi werd niet alleen onsterfelijk met La traviata (metdranklied) en Falstaff, maar ook met zijn risotto alla Milanese. En sopraanNellie Melba leeft voort in het toetje en de toast die chefkok AugusteEscoffier aan haar opdroeg.

Maar het combineren van vokale en culinaire hoogstandjes is eenwaagstuk. Voor je het weet, glijd je uit in dat ene loopje dat áltijdlukte, alleen juist nu niet, mis je die ene f in de piano waardoor je nietmeer weet hoe je moet inzetten, blijkt de risotti niet gaar, zijn dereepjes bief ten prooi gevallen aan de poezen van de juf en is het ijs vande Pêche Melba gesmolten. Kies dus zowel voor het eten als voor hetrepertoire waarmee je kunt improviseren (staat altijd reuze stoer om tezeggen dat zangers in die-en-die periode altijd wat vrij met hunversieringen omgingen), of kook in ieder geval iets wat voor het optreden al helemaal af is.

Een topper die het bij niet-vegetarische uitspattingen erg goed doet,is de Elzasser Flammekueche (uit de serie Koken in de Wereld van Time-LifeBoeken), een soort pizzabodem met ui en spek. Het deeg en de gebakken uienblijven, we zoeken er in plaats van spek wat uitgesproken smaakmakers bij.Maak het zo gemakkelijk mogelijk: koop de uien voorgesneden, de olijven inplakjes en de kaas geraspt.

Zeef de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en doe er deolie, het zout, de dooiers en 2 dl water in. Kneed dit tot een soepeledeegbol en leg die in plasticfolie een half uur in de koelkast. Laat deolijven uitlekken, laat de zongedroogde tomaten een paar minuten weken inheet water, laat die ook uitlekken en snijd ze in reepjes. Bak de uien inolie mooi goudbruin, roer de olijven en de tomaatjes erdoor en breng opsmaak met zout en peper.

Bekleed het bakblik met bakpapier. Rol het deeg uit op een met bloembestoven aanrecht tot het helemaal op het bakblik past. Smeer het deeg inmet pestosaus, spreid de uien/tomaten/olijven er over uit, strooi degeraspte kaas er overheen en zet het blik ongeveer 25 minuten in een ovenvan 220 graden (hete luchtoven 200 graden). Snijd de Kueche/pizza inrepen of vierkantjes.

Pay-Uun Hiu

Meer over