WeekendwijsheidMischa Blok

‘Visualiseer je boosheid als een paard’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week radiopresentator Mischa Blok (46).

null Beeld Ruud Baan
Beeld Ruud Baan

‘Ik heb een tijdje een rubriek gehad op de radio, waarin ik managementboeken besprak. Meestal staan die vol met clichés en open deuren, maar er zit weleens een verrassing tussen. Zo was er een boek over emoties, waarvan ik – zo stom – de schrijver ben vergeten. Ik ben iemand die zich makkelijk laat leiden door gevoelens, en helaas betekent dat ook dat je snel de controle verliest als je grote emoties ervaart.

De schrijver kwam met een tip om dit probleem te overwinnen: je moet boosheid, of bijvoorbeeld verdriet, visualiseren als een paard. Je kunt erop gaan zitten, maar je kunt er ook afstappen. Het paard mag dan nog steeds in de kamer staan, maar je galoppeert er niet op weg. Het is namelijk zo’n vervelend gevoel om overmand te worden door emoties. Als je kwaad bent zeg je al snel dingen waar je later spijt van krijgt. Het fijne van deze strategie is dat je zelf degene bent die besluit om wel of niet op dat paard te stappen. Jij bent degene die de touwtjes in handen heeft, niet de emotie die je op dat moment voelt.

Een paar jaar geleden deed ik mee aan de halve finale van De slimste mens. Zenuwslopend, maar ik verbeeldde mijn nervositeit als het paard. Het stond pontificaal in de studio, maar ik liet me gelukkig niet verleiden tot een ritje. Toch kan het soms goed zijn even het paard te bestijgen. Als je je ergens terecht over opwindt, bijvoorbeeld, en je zegje moet doen. Maar niet te lang. Ik houd het graag bij een heel kort ritje. Dingen komen beter over als je op een rustige manier beargumenteert.’

Meer over