Vijfde fraude-arrestatie treft beursveteraan

Adri S., oprichter en voormalig eigenaar van het effectenkantoor NIB Strating, is zondag gearresteerd in de beursfraudezaak die anderhalve week geleden aan het rollen kwam....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Met de arrestatie spreidt de fraudezaak zich als een olievlek uit in de beurswereld. De raadsman van S., D. Schröders, weigerde ieder commentaar. Gestion liet weten dat S. gedurende het onderzoek van justitie zijn functie als directeur van het commissionairsbedrijf neerlegt.

S. staat bekend als een grand old man van de Amsterdamse effectenbeurs. De aanhouding van S. is de vijfde arrestatie in het beursschandaal. De zaak kwam 24 oktober in de openbaarheid toen justitie huiszoeking deed bij diverse effectenkantoren, waaronder die van Leemhuis & Van Loon, Van Meer James Capel, Gestion en NIB Securities. Dit laatste kantoor is de opvolger van NIB Strating. Tevens werd directeur Han V. van Leemhuis & Van Loon aangehouden, samen met zijn secretaresse. Ook Dirk de G. van vermogensbeheerder ESC werd gearresteerd. Later hield jusitie ook een directeur van een Zwitsers bankfiliaal in Nederland aan.

Na de inval bij Gestion zei S. vorige week in een gesprek met deze krant dat de opsporingsambtenaren hadden gezocht naar bewijzen voor front-running, het meelopen met effectenorders van grote cliënten. Hij zei niet te weten of ze die ook hadden gevonden. Justitie blijkt hem nu juist niet opgepakt te hebben wegens front-running, maar uitsluitend wegens het witwassen en het lid zijn van een criminele organisatie.

Gestion is in 1986 door S. opgericht en staat in beurskringen bekend als 'een effectenhuis voor de betere klanten'. Onder de naamloze vennootschap Gestion hangen nog acht besloten vennootschappen, waarvan er zes in oprichting zijn. Gestion is ook sponsor van dressuur-rijdster Anky van Grunsven.

S. behoort tot de honderd rijkste Nederlanders. Volgens het zakenblad Quote bekleedt hij dit jaar de 66ste plaats met een vermogen van 230 miljoen gulden. S. heeft onder meer een belang van 10 procent in Koninklijke Bijenkorf Beheer.

Hij bouwde zijn fortuin op als een van de centrale figuren op de Amsterdamse effectenbeurs. S. genoot het vertrouwen van grote pensioenfondsen en verzekeraars, omdat hij als een van de weinige commissionairs in staat was ongemerkt grote pakketten aandelen en obligaties op de beurs op en af te bouwen.

Dat talent brak door in 1975 toen hij Strating Effecten oprichtte, samenmet de vorige week vrijdag gearresteerde Han V. S. was sindsdien algemeen directeur van dat effectenbedrijf.

In 1988 en 1991 verkocht hij in twee delen zijn bedrijf aan de Nationale Investeringsbank (NIB). Op 1 januari 1993 trad hij af als algemeen directeur en was hij enige tijd adviseur van de NIB. Strating Effecten werd in 1994 omgedoopt tot NIB Strating en in februari van 1997 in NIB Securities.

De Amsterdamse effectenbeurs maakt zich in toemende mate zorgen over het eigen imago nu het beursschandaal zich als een olievlek over het Damrak lijkt te verspreiden. Met name de arrestatie van S. heeft voor een schokgolf gezorgd. S. geldt als een coryfee van de Amsterdamse beurs.

Ook de buitenlandse pers schrijft veel over het beursschandaal in Amsterdam. 'Het grote publiek veegt alles op een hoop en vergeet dat de beurs is gebruikt als willoos instrument. Dat baart ons zorgen. Wij zijn voorstander van een strikte aanpak om de rotte appels uit de mand te nemen', aldus een woordvoerder.

Ingewijden op de Amsterdamse effectenbeurs wijzen erop dat de arrestatie van S. van een andere orde is dan de aanhouding anderhalve week geleden van V., directeur van het effectenhuis Leemhuis & Van Loon. 'Van V. bestond al langer een dossier. S. heeft echter nooit enige serieuze smet op zijn blazoen gehad. V. is vorige week geschilderd als een van de beste handelaren, maar S. wordt door kenners gezien als écht de beste.'

Meer over