ProfielSahle-Work Zewde

Vijf feitjes over Sahle-Work Zewde, de eerste vrouwelijke president van Ethiopië

Carrièrediplomaat Sahle-Work Zewde is donderdag als eerste vrouw benoemd tot president van Ethiopië. Haar – ceremoniële – rol moet de positie van vrouwen bevorderen.

Buitenlander vd week Sahle work zewdeBeeld Berto Martinez

1. Ze heeft veel internationale ervaring

Sahle-Work Zewde (68) is een beetje de Sigrid Kaag van Ethiopië. Ze reist al tientallen jaren de wereld over. Ze was ambassadeur in Senegal en Djibouti en werkte namens de VN in onder meer de Centraal-Afrikaanse Republiek. Haar vorige baan was die van speciaal VN-gezant bij het kantoor van de Afrikaanse Unie in Addis Abeba, de hoofdstad van haar geboorteland. Op deze positie was Zewde ook de eerste vrouw.

2. Ze kwam al op jonge leeftijd naar Europa

Na haar eindexamen in Ethiopië toog Zewde als 17-jarige naar Frankrijk, waar ze natuurwetenschappen ging studeren aan de universiteit van Montpellier. Als oudste van vier zussen moest ze het voorbeeld geven volgens haar vader, een officier in het leger van keizer Haile Selassie. Zewde zou in Frankrijk nog ambassadeur worden. Ze spreekt ook Engels en Amhaars, de officiële taal van Ethiopië. Zelf heeft Zewde trouwens geen dochters. Wel twee zoons.

3. Ze moet gaan dienen als rolmodel

Zewde is president op voorspraak van Ethiopië’s regeringsleider Abiy Ahmed, de 42-jarige premier die sinds zijn aantreden in april hemelbestormende hervormingen doorvoert. Zijn stafchef twitterde over Zewde: ‘In een patriarchale samenleving als de onze, vormt de benoeming van een vrouwelijk staatshoofd niet alleen de maatstaf voor de toekomst, maar maakt deze het ook normaal dat vrouwen besluitvormers in het publieke domein zijn.’ Premier Abiy presenteerde vorige week al een kabinet waarin tien van de twintig ministers vrouw zijn. Abiy noemt vrouwen ‘minder corrupt dan mannen’.

4. Ze is niet Afrika’s eerste vrouwelijke president

Die ‘titel’ gaat naar Ellen Johnson-Sirleaf, president van Liberia van 2006 tot januari jongstleden.Om nog nauwkeuriger te zijn: Sirleaf is de eerste vrouw in Afrika die rechtstreeks werd verkozen tot een presidentschap dat samenvalt met de functie van regeringsleider. Sirleafs rol was dus niet ceremonieel. Als Afrika’s tweede vrouwelijke president geldt Joyce Banda uit Malawi. Zij schoof als vice-president een plek door in april 2012, na het overlijden van Bingu wa Mutharika. In 2014 verloor Banda de verkiezingen, en haar presidentiële positie.

5. Ze krijgt een steuntje in de rug van Ethiopian Airlines

De nationale luchtvaartmaatschappij, dominant in Afrika, maakt er een punt van om vrouwen in de lucht te krijgen. In 2015 vloog Ethiopian Airlines als eerste Afrikaanse maatschappij intercontinentaal, naar Bangkok, met een volledig vrouwelijke crew. In de verkeerstoren zaten ook vrouwen en de bagageafhandeling werd verricht door vrouwen. Ethiopian Airlines deed zoiets ook afgelopen maart, met de inaugurele vlucht van een Boeing 787 Dreamliner naar Buenos Aires. De vlucht vertrok op Internationale Vrouwendag. Sahle-Work Zewde vliegt voor haar werk natuurlijk soms ook met Ethiopian Airlines.

Meer over