Verzonken badkamer is niks voor oma in armoede Waar: East Hampton (NY), VS Oppervlakte: 185 vierkante meter Perceel: 1 hectare (tuin met zwembad) Vraagprijs: 1,8 miljoen dollar (1,42 miljoen euro) Indeling: Grote woonkamer, 4 slaapkamers, 3 badkamers, k

Op de eerste etage, naast de tweede slaapkamer, ligt het witte bad volledig verzonken in de antracietgrijze badkamervloer. Het is een slimme constructie, want de badkamer ligt pal onder het schuine dak....

De verkopende makelaar, een vrouw van gevorderde leeftijd, fronst. ‘Leuk, maar hoe maak je dat schoon?’ De bezoekende makelaar, een iets jongere vrouw, lacht. ‘Daar maak je je druk om omdat jij grootmoeder bent, en niet de helft van een homostel.’

Dat paar wil zijn houten huis in East Hampton verkopen. Het is een charmant pand, zo’n 185 vierkante meter, twintig jaar geleden gebouwd, omringd door bomen. Alles is van cederhout. De ramen zijn groot, zodat de enorme woonkamer baadt in gefilterd daglicht. De twee slaapkamers hebben elk hun eigen badkamer, de aparte keuken is ruim.

Buiten wacht het zwembad, blauw en stil. De tuin van bijna een halve hectare heeft een bodem van mos en gras en herbergt verder een bar annex barbecue-plek onder een afdakje, en een schuurtje dat tot een intieme logeerruimte is omgebouwd.

Dit alles ligt weggestopt in de bossen van East Hampton, aan de stille Marion Lane. Alleen de twee zomerauto’s voor de deur, een rood sportwagentje en een zwarte Jeep, suggereren comfort in en rond het huis, dat vrijwel onzichtbaar is vanaf de weg.

Voor 1,8 miljoen dollar (1,42 miljoen euro) kan een welgestelde New Yorker de boel overnemen, om in de zomer en weekeinden even weg te zijn. Makelaar Robin Kaplan vindt de vraagprijs trouwens ‘een tikje te hoog’. Als ze klanten naar het huis meeneemt, fluistert ze het bedrag dat het pand volgens haar waard is: 1,6 miljoen.

En dat is weinig voor deze streek, zo blijkt tijdens een middag met Kaplan. De makelaar van Allan Scheider, een toonaangevend makelaarskantoor in de streek ten oosten van New York, laat een gigantisch huis aan het strand zien. Sfeer en gezelligheid ontbreken in het bunkerachtige pand. Maar de zee, de acht slaapkamers, de ‘7,5 badkamers’, de lift naar de verdieping en de ‘werkende open haard’ bepalen de vraagprijs: 19,5 miljoen dollar.

Even landinwaarts ligt een modern huis met vier slaapkamers en een groot terras dat via een brede trap naar het zwembad loopt. Dat moet 4,5 miljoen doen. En in het dorp zelf staat een ‘klein’ huis (drie slaapkamers, twee badkamers) met tuin en natuurlijk een zwembad. Slechts 1,5 miljoen.

East Hampton vormt samen met West Hampton, South Hampton en Bridge Hampton en nog een handvol plaatsjes ‘de Hamptons’. Het is een groen en vlak gebied, met veel golfbanen en overal water: oceaan in het noorden en zuiden, baaien en meren op het schiereiland zelf.

In deze streek op Long Island is elke zomer een exodus waar te nemen. Wanneer de temperatuur in New York ver boven de dertig graden stijgt, bieden de stranden, tuinen en terrassen verkoeling. Op vrijdagavond raakt de Long Island Expressway naar het oosten verstopt met BMW’s en Mercedessen. Op zondagavond: hetzelfde in westelijke richting, terug naar New York.

De regio kent, als ‘Hollywood aan de oostkust’, een levendige social scene die de roddelpagina’s van de New Yorkse kranten de hele zomer van materiaal voorziet. Het is een ontmoetingsplek voor financiële types, filmsterren en andere welgestelden. Wanneer zij komen, verveelvoudigt de bevolking van East Hampton, een rustiek dorp dat in de 17de eeuw werd gesticht. De vijfduizend zielen die blijven tijdens de barre winter, krijgen zo’n 45 duizend gasten wanneer augustus op z’n heetst is. Dat is de tijd wanneer modezaak Saks Fifth Avenue, juweliershandel Tiffany’s en de koffiehuizen van Starbucks hun zaken doen.

Op deze zomergasten richt makelaar Kaplan zich met name. Je kunt huren, voor minimaal twintigduizend dollar per zomer, maar de meeste mensen kopen in de Hamptons. Zij hebben de huizenprijzen sinds de jaren zeventig eindeloos opgedreven; per jaar een stijging van ten minste 10 procent.

Zij hebben aan de term ‘nodeloze consumptie’ een nieuwe betekenis gegeven. Kaplan vertelt dat sommige ‘mogelijk verveelde’ rijken zeldzame boomsoorten zijn gaan verzamelen: ‘Zeker uitgekeken op hun Lamborghini’s.’ En dankzij hen heeft het dorpje Sagaponack, even ten oosten van East Hampton, het hoogste gemiddelde inkomen van Amerika.

De voordelen zijn talrijk. De criminaliteit is verwaarloosbaar laag. Stranden en cafés zijn te belopen. Er is veel ruimte. De onroerendgoedbelasting is lager dan elders.

In mei is 80 procent van Kaplans aanbod voor het zomerseizoen verkocht en verhuurd. De prijzen maken kennelijk niet uit, zegt zij. De makelaar kijkt tevreden: ‘Er loopt iemand rond voor elk huis’.

Diederik van Hoogstraten

Waar: East Hampton (NY), VS Oppervlakte: 185 vierkante meter Perceel: 1 hectare (tuin met zwembad) Vraagprijs: 1,8 miljoen dollar (1,42 miljoen euro) Indeling: Grote woonkamer, 4 slaapkamers, 3 badkamers, keuken, logeervertrek in tuin, kelder onder het hele pand Bouwjaar: 1982 Zomerhuisje te huur

Meer over