Versieren

Tips over het versieren zijn vooral geadresseerd aan mannen. Want, leuk of niet, van hen wordt nog altijd het initiatief verwacht....

1. Voor het veroveringswerk kan beginnen, moet je uit je mannen-, respectievelijk vrouwennetwerk zien te komen. Met andere woorden: voorwaarden scheppen om de andere sekse uberhaupt te ontmoeten, bijvoorbeeld door een cursus te gaan volgen. Wel eentje die enigszins aansluit bij je interesses, of waar je op zijn minst belangstelling voor kunt veinzen. Je moet er als het ware een verhaal bij hebben waarom je juist deze cursus bent gaan volgen. Doe-cursussen als Afrikaans trommelen en intuïtief schilderen hebben als praktisch voordeel dat ze geen zelfstudie of voorkennis vereisen.

2. Multiculturele festivals zijn erg geschikt voor een ongedwongen afspraakje met een beoogde geliefde. Hapjes, beetje slenteren, wereldmuziekbandjes. Beter dan de bios coop. Daar zit je wat ongemakkelijk naast elkaar en het gesprek na afloop verloopt meestal stroef, zeker in de fase waarin je elkaars mening over de film nog moet aftasten.

3. Vooral voor mannen geldt dat ze goede kleren moeten kopen. Vrouwen doen dat meestal vanzelf al, maar alleenstaande mannen kleden zich vaak slecht waardoor er een aura van verlies om ze heen hangt. Bij zaken als Matinique, Sissy Boy en Banana Republic - de bovenkant van de casual markt - zit je altijd goed. Dus geen C & A, maar ook geen Armani. Laat je aankleden door het winkelpersoneel of een vriendin/zus. Vertrouw nooit op je eigen creativiteit. Vergeet je schoenen niet, dat is een belangrijk aandachtspunt. Koop dure.

4. In het kader van 'ken uw vijand' moeten mannen vrouwenboeken lezen. Noodzakelijke vakliteratuur is bijvoorbeeld I.M. van Connie Palmen. Veel vrouwen vinden dat een geweldig boek. Ze delen Palmens perverse obsessie met gevoelens en de voortdurende behoefte om erover te theoretiseren. Een ander zeer belangrijk boek dat een man inzicht kan geven in de neiging van vrouwen om oneindig te reflecteren op emoties is Het dagboek van Bridget Jones van Helen Fielding, over een alleenstaande vrouw van in de dertig op zoek naar een man. Een ontzettend geestig en knap geschreven boek. Maar je schrikt er ook van. Een vriend van mij zei toen hij het gelezen had: 'Arnold, waar wij altijd al bang voor waren, is allemaal waar.' De paniek, als Bridget drie dagen voor een date ontdekt dat ze een pond is aangekomen. Uren in bad zitten. De mannen die ik ken douchen niet eens voor ze op pad gaan. Het meest onthullend is misschien nog wel haar passiviteit. Na een date zit ze dagen naast de telefoon te wachten.

5. De meest directe manier om iemand te veroveren is bij je thuis voor hem of haar te koken. Zeker vrouwen zijn er erg gevoelig voor als er tijd en moeite in hen wordt geïnvesteerd. Zeg niet dat je niet kunt koken; het is echt niet moeilijk, als je maar de goede spullen hebt. Om te beginnen een recept. Niet uit de Allerhande (te afgezaagd) maar bijvoorbeeld uit The Naked Chef, van Jamie Oliver. Overigens ook de kok die prins William aan het koken helpt. Lekkere, originele en toch supereenvoudige gerechten. Als een recept vermeldt dat je een wok nodig hebt of een staafmixer, denk dan niet: 'Jammer, dit kan ik dus niet maken,' maar koop er gewoon een. Anders kom je nooit voorbij het biefstukje. De presentatie is ook van belang. Geen pannen op tafel, maar schalen en schaaltjes (zoveel mogelijk). Het spreekt vanzelf dat je het recept vooraf uitprobeert, en vergeet vooral niet te vragen of je gast vegetariër is, anders valt alles in duigen. In mijn omgeving begint het percentage vrouwen dat geen vlees eet de vijftig angstig te naderen.

6. Of het nu biologisch of cultureel bepaald is, het is nog altijd zo dat de meeste vrouwen zich het liefst laten versieren. Voor veel mannen geldt eigenlijk hetzelfde, maar zij worden nu eenmaal geacht het initiatief te nemen. Niets aan te doen, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Cruijffs motto 'een wedstrijd win je op de training' indachtig heb ik Arnolds liefdesgids geschreven. Met gewoon jezelf zijn, een advies dat maar al te vaak gegeven wordt als het om de liefde gaat, zouden de meeste mannen niet verder komen dan een beetje voetbal kijken en drinken met vrienden.

7. E-mail en sms zijn naar mijn idee geen geschikt medium om een nieuw persoon te leren kennen, maar wel om een smeulend vuurtje aan te wakkeren. Het is snel, mensen zijn vaak heel open, en tegelijkertijd laat het ruimte voor de fantasie. In het bijzonder in de werksituatie - waar zeventig procent van de relaties uit voortkomt - is het ideaal. Mijn stellige indruk is dat het aantal overspelige activiteiten is toegenomen sinds e-mail bestaat. Hier zou beslist eens onderzoek naar gedaan moeten worden. Wel denk ik dat je een beetje moet kunnen schrijven als je via e-mail iemand wilt versieren. Zo niet, dan loop je het risico dat je nog saaier overkomt dan je al bent.

8. Wil je iemand 'spontaan' vragen voor een date, dan kun je bij mooi weer gaan picknicken in een park. Het enige wat je nodig hebt is een fles wijn, stokbrood en een aardappelsalade.

5. Een groepsreis kan een goede gelegenheid zijn om iemand te ontmoeten. Voor je je aanmeldt, moet je wel uitzoeken of de mensen die meegaan een beetje tot je doelgroep behoren. Bij de meeste groepsreizen zijn vrouwen van middelbare leeftijd teleurstellend oververtegenwoordigd. Eind-twintigers, begin-dertigers kunnen onder meer terecht bij Baobab, die vakanties naar verre bestemmingen als India en Afrika organiseert. Dit soort reizen trekken meer alleenstaanden dan je misschien zou denken. Het is verstandig om te kiezen voor een niet al te kleine groep; je moet de statistiek niet tarten. En hou er bij de keuze van je reisdoel ook rekening mee dat de ene bestemming vooral mannen trekt en de andere vooral vrouwen. Amerika is bijvoorbeeld een mannenland. India en Nepal zijn typisch vrouwenlanden.

10. Een verplicht boek voor vrouwen die inzicht willen krijgen in de mannelijke ziel is Voetbalkoorts, waarin de Engelse auteur Nick Hornby zijn levensverhaal vertelt aan de hand van voetbalwedstrijden. Toen hij en zijn vriendjes op de middelbare school opschepten over de omvang van hun platencollectie en hun kennis van voetbal, gingen de meisjes op hun kamertjes met elkaar praten over hun emoties. Tegen de tijd dat ze zeventien zijn, zijn die meisjes individuen geworden met een overcompleet gevoelsleven, maar de jongens zijn nog steeds bezig met hun voetbal. Dat voetbal is inmiddels hun geschiedenis, hun hele leven. Je kunt als vrouw intens scoren door blijk te geven van enige voetbal-kennis. Wat je vooral niet moet doen, is overdreven meeleven als je samen met een man naar een wedstrijd kijkt. Dat is net zo erg als relativerende opmerkingen maken in de trant van 'het is maar een spelletje'. Dat is het overduidelijk niet.

Meer over