StamgastenCafé Festina Lente

‘Verliefd ben ik nog vaak. Ik ben het altijd een beetje op de mensen die hier werken’

Met het personeel van het Amsterdamse café Festina Lente raadt Wim (73) sterrenbeelden. ‘Ik zit een op de vier keer goed.’

Wim. Beeld Gijs Beukers
Wim.Beeld Gijs Beukers

‘Hier werken alleen maar sympathieke mensen die over alles kunnen meepraten. Met een van hen raad ik regelmatig sterrenbeelden. ‘Wat denk je van die en die?’

‘We doen het ook bij BN’ers. Van Diederik Samsom denk je eerst, vanwege zijn activisme: da’s een ram. Maar dan zegt-ie: ‘Ik doe het vanwege mijn invalide dochtertje Bente.’ Dat is op-en-top kreeftachtig. Kreeften zijn gevoelig. Dan kijk ik op Wikipedia naar Samsoms geboortedatum en blijkt hij dat te zijn.

‘Hoe kan het nou dat mensen agressief zijn als Mars op een bepaalde plek stond tijdens hun geboorte? Niemand begrijpt het, ik ook niet. Toch is er een verband tussen. Dat kun je aantonen: veel mensen kunnen sterrenbeelden raden. Ik zit een op de vier keer goed. Dat is statistisch significant.

‘In de middag werk ik aan mijn boek over de relativiteitstheorie. De vriend met wie ik erover bel gelooft niet in mijn alternatieve ideeën. Trek je de relativiteitstheorie door, dan zouden wielen minder snel omwentelen naarmate een auto harder gaat. Dat klopt niet. Vergeleken bij mijn theorie, die neerkomt op ‘versnelling berust op omwegreductie’, is die van Einstein zwaar suboptimaal.

‘Ik ben al jaren bezig met dat boek. Waarschijnlijk was ik effectiever geweest als ik me niet 24/7 duf had gevoeld, sinds 1973. Toen wilde ik beter functioneren, niet meer zo’n zenuwenlijer zijn. Ik ben daarvoor zes weken in therapie geweest in Londen, bij scientology. Mijn onrusten inventariseerden ze met hulp van een E-meter, een soort opgevoerde leugendetector. Het werkte voor geen meter.

‘Om dat te bekostigen, ben ik alleen melkpoeder en suiker gaan eten. Spotgoedkoop, en daar zitten alle voedingstoffen in, dacht ik. Dat heeft mijn darmen verpest. De hoofdpijn die ik kreeg, werd chronisch.

‘Ik ben getrouwd geweest, maar woon nu alleen. Verliefd ben ik nog vaak. Ik ben het altijd een beetje op de mensen die hier werken. Daar doe ik niets mee hoor, we houden het gezellig. Als oude man ga ik niet achter ze aanlopen. Het komt door een combinatie van ontzettend sympathiek zijn, ontzettend intelligent zijn en ontzettend aantrekkelijk zijn. Het zou bijna een afwijking zijn als je, zelfs als oude man, daar niet een beetje verliefd op wordt.’

Meer over