Verdachte auto '11/3' maanden genegeerd

Een gestolen auto met een koffer vol patronengordels, een wekker en cassettebandjes met oproepen tot een heilige oorlog heeft drie maanden onaangeroerd op een parkeerplaats gestaan....

APAFP en Reuters

Minister Jose Antonio Alonso van Binnenlandse Zaken zei zondag dat hij laat uitzoeken hoe de politie dit bewijsmateriaal zo lang over het hoofd heeft kunnen zien en zelfs deels heeft vernietigd.

Vanuit Alcalá de Henares vertrokken op 11 maart drie van de vier treinen die later in Madrid zouden ontploffen. Een omwonende van een parkeerplaats in deze stad belde op 13 juni de politie, omdat zij het verdacht vond dat de Skoda Fabia voor haar deur 'al een tijd' niet werd gebruikt.

De politie legde geen verband met de Renault Kangoo die daar dertig meter vandaan had gestaan op 11 maart en waarin ontstekingsmechanismen en jihadbandjes waren aangetroffen. Zij ontdekte wel dat de Skoda een Franse huurauto van Hertz was die in september in Benidorm was gestolen. Hertz haalde daarop de wagen weg en liet deze direct reinigen. Veel sporen zijn zo vernietigd. Pas toen de schoonmakers de koffer ontdekten alarmeerden zij de politie.

Uit DNA-onderzoek bleek vervolgens dat de inhoud toebehoorde aan twee van de vermoedelijke aanslagplegers - de een heeft zich met zes anderen op 3 april opgeblazen bij een politieactie, de ander is voortvluchtig en is volgens minister Alonso 'zeer gevaarlijk'.

Hij zei ingenomen te zijn met de vondst, ook al werd deze pas laat gedaan. 'Vanaf het moment dat de koffer is geopend heeft de politie feilloos gewerkt.'

Inmiddels zijn in verband met de aanslagen, waarbij bijna tweehonderd doden en tweeduizend gewonden vielen, meer dan vijftig mensen gearresteerd, meest Marokkanen. De Spaanse onderzoeksrechter Baltazar Garzon, die zich toelegt op terreurbestrijding, heeft van de Marokkaanse autoriteiten een lijst gekregen van zeshonderd Marokkanen die in trainingskampen van het terreurnetwerk Al Qa'ida hebben gezeten. Marokko weet van slechts tweehonderd van hen waar zij zich bevinden. De rest is zoek, onthulde El País zondag.

Meer over