Venkelschotel


Ingrediënten


Voor 4 personen
1 teentje knoflook
3 lenteuitjes
100 gr. belegen geraspte kaas
100 gr. gerookte (geitenkaas) in plakken
250 gr. kastanjechampignons
4 kleine venkelknollen
150 gr. oesterzwammen
zout en peper
olijfolie
scheutje witte wijn
1 theel. anijszaadtijm


De keukenvriendin staat al te trappelen in de keuken. 'Ha, ik heb echt zin om te koken. Ik heb al de hele week niet gekookt. O, wat leuk, je hebt een champignonborsteltje. Dat ga ik ook eens kopen. Zal ik de champignons borstelen?'

Er is bezoek dat je angstvallig uit je keuken houdt. Dat mag hooguit meteen glaasje wijn op het krukje zitten, maar het moet verder overal vanafblijven en zich nergens mee bemoeien. Voor je het weet is de courgette foutgesneden en zijn de zorgvuldig gemarineerde en gegrilde aubergines in desoep verdwenen.

Met een gelijkgestemd keukenvriendinnetje is het natuurlijk een anderekwestie. Dan is de appel voor de bietensalade al geraspt voor je hebtkunnen vertellen waar de rasp ligt en heb je genoeg aan een half woord. Endat komt weer goed uit omdat er al genoeg woorden nodig zijn om hetvriendenbestand door te lichten en de stand van de liefde te actualiseren.

We doen vrije improvisatie op een kaasschotel die eerder in deVolkskeuken stond (15 december). Daarin waren twee soorten kaas verwerkten dat had wel wat. Maar zet kaas en groenten in een oven en er komt altijdwel wat eetbaars uit.

Deze dag is een typische venkeldag. Waarom is niet duidelijk, maar datmerk je bij het opstaan. Terwijl je onder de douche bedenkt wat je aan gaattrekken, dient zich een vaag vermoeden van venkel aan. Lekker, iets metvenkel en paddestoelen.

Bij venkel hoort kaas en in de koelkast ligt een stuk gerooktegeitenkaas. 'Goh, gerookte geitenkaas, bestaat dat?', vraagt dekeukenvriendin. Jazeker, het bestaat en het is meegekomen als trofee vaneen reportage over een toeristisch reisje naar Volendam, inclusiefkaasboerderij.

Dat moet geproefd. Gerookt smaakt al sterk, geit ook en bij elkaar ishet een stevig hapje kaas. Mooi tegen het lichte zoet van de venkel, maardat moet dan wel iets versterkt, besluiten we na nog een paar hapjes kaasen een paar slokjes wijn.

Inspectie van de keukenkruiden levert een doosje anijszaad op en dat isperfect. Het vult de natuurlijke smaak van de venkel aan, zonder dat hetgewoon saai zoet wordt zoals bij suiker.


Bereidingswijze

Snijd de venkel in reepjes. Verhit de olie, bak de venkelreepjes erinaan, doe er een theelepel anijszaadjes bij en een scheutje wijn en laatalles tien minuten stoven. Voeg naar smaak zout en peper toe, maar weesvoorzichtig met het zout, omdat de kazen al zout zijn. Kies als tweedekaassoort een niet al te uitgesproken, maar ook niet al te zachte kaas uit, bijvoorbeeld iets belegen Goudse.

Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in stukjes of reepjes. Fruit degesnipperde ui en knoflook, bak daarin de paddestoelen en doe de tijmerdoor. Doe de venkel in een ovenschaal en leg er de plakjes gerookte kaasop. Leg daar weer de gebakken paddestoelen op en strooi er de geraspte kaasoverheen. Zet de schaal ongeveer een kwartier in een voorverwarmde oven van180-200 graden.

Er kan brood, rijst of pasta bij, maar eigenlijk was alleen een saladeal genoeg.

Pay-Uun Hiu


Meer over