Vegavlug (16)

Meldden we donderdag hoe u aan het vegetarische eenpersoonskookboekje van lezeres Joke Avegaart kunt komen, hadden we zaterdag al vijftig briefjes, tien e-mails en evenveel telefoontjes binnen....

Ander boek. Omdat de Aziatische keuken barst van de vegetarische gerechten, verzamelde Anna Penta in Creatief Oosters vegetarisch koken (BZZtoH, ¿ 29,50) Japanse, Indiase, Thaise, Vietnamese, Indonesische en Tibetaanse recepten. Ze komen uit andere kookboeken, uit vegetarische restaurants , van kennissen en voorbijgangers, zelfs van de Dalai Lama (favoriet: rijstpudding).

De introducties bevatten soms oubolligheden ('Ach! Die goeie, ouwe Indiase keuken') maar bij de recepten staat veel wetenswaardigs. Vaak moet een goed gesorteerde toko worden bezocht. Gelukkig voegde Penta een uitgebreide ingrediëntenlijst toe die onbekende producten bereikbaar maakt en minder eng.

Het hieronder gebruikte fenegriekzaad stond er trouwens niet in. We kochten het in een Pakistaans/Indiaas/Surinaamse winkel. Fenegriek (bijnaam: Grieks hooi) werd al door de Egyptenaren gebruikt, als voedingsmiddel, medicijn en balsempreparaat. De plant wordt gekweekt in India, Pakistan, het Middellandse-Zeegebied en Argentinië. Het wat bittere blad wordt gebruikt in sla, in kerrieschotels en als groente, het zaad (ook gemalen te koop) om thee van te zetten en eveneens in curries.

Indiase spinazie in currysaus (saag aloo), een beetje aangepast, voor 4 personen: 2 grote uien, 900 gr. verse of 450 gr. diepvriesspinazie, 6 tomaten of 1 blikje tomatenstukjes, 2 middelgrote aardappels, 2 el. plantaardige olie, 2 tl. komijnzaad, 2 tl. chilipoeder, 2 tl. korianderpoeder (djinten), 2 tl. kerriepoeder, 1/2 tl. zout, 2 tl. fenegriekzaad, 2 cm. fijngehakte verse gember, 1 groene peper, ontzaad en fijngehakt, stukje santen van 50 gram (of een blikje kokosmelk).

Pel de uien, hak ze fijn. Was de spinazie en hak ze fijn of ontdooi de diepvriesspinazie. Snijd verse tomaten in blokjes. Schil de aardappels, snijd ze in grote dobbelstenen en kook ze 5 á 6 minuten. Verhit de olie in een ruime pan en bak de uien lichtbruin. Erbij: komijnzaad, chili-, koriander- en kerriepoeder, even roerbakken. Giet de aardappels af en voeg ze toe, evenals alle andere ingrediënten. Roer goed door en voeg indien nodig een paar eetlepels water toe; het geheel moet soppig zijn. Laat de curry 15 minuten zachtjes doorkoken, roer af en toe. Eet er rijst bij en mangochutney.

Meer over