Vega-flitstomaten

U wilt best af en toe wat vegetarisch klaarmaken, maar hoe doe je dat? Lekker koken zonder vlees, vis of zelfs kaas klinkt voor veel mensen nog als 'ingewikkeld' en 'tijdrovend'. Nu valt dat reuze mee: zoals bij alles baart oefening kunst en als je je hele leven kipfiletjes in de pan hebt gegooid, is het gewoon even wennen aan kikkererwten, tofu en groenten in de hoofdrol.

null Beeld

Ingrediënten

Voor 2 personen:
200 gr gekruide vegetarische roerbakreepjes/ blokjes (Vivera, Tivall, AH)
450-500 gr kerstomaatjes, gehalveerd (of trostomaten in partjes)
1-2 lente-uitjes, in ringetjes
minstens 8 eetl. goede extra vierge olijfolie
(1/2 bosje basilicum)
Een goed beginnerskookboek helpt (ik kan Puur Plantaardig van Jacinta Bokma en Antoinette Hertsenberg aanbevelen), plus een gulle hand durf, een snuf doorzettingsvermogen en, de kern van alle koken: blijven proeven. Het verbaast me telkens weer dat kandidaten in onze talloze tv-kookwedstrijden hun gerechten vaak pas proeven ná de jurytafel, maar dat terzijde.

Goed. Daar sta je dus, dinsdagmiddag vijf uur, vol goede vegetarische voornemens maar een tikje gestresst want je wederhelft moet nog naar volleybaltraining en jij naar een vergadering. Val dan terug op dé steun voor de beginnende vega-kok-met-weinig-tijd: vleesvervangers. Meestal gemaakt van soja en net zo simpel en snel te bereiden als de vertrouwde tartaartjes of kip. Aan de smaaktop staan de - wel prijzige - producten van de Vegetarische Slager, kijk op vegetarische-slager.nl voor verkoopadressen. Maar ook de supermarkt heeft een groot vega-assortiment waarvan een deel helaas vooral naar gezouten karton smaakt.

Gelukkig komen er steeds meer producten bij die wel smakelijk en soms zelfs erg lekker zijn. Bijvoorbeeld de gekruide 'roerbakreepjes' in onderstaand flitsendsnel en simpel gerecht. De kruiden in de vegareepjes vormen samen met olijfolie (dus niet stiekem minder olie gebruiken) en het sap dat loskomt bij het roerbakken van de tomaten vanzelf een lekkere saus. Als ik plechtig verklaar dat Vivera zelfs niet weet dat ik besta, mag ik dan zeggen dat ik hun reepjes verreweg het lekkerst vind?

Roerbak de vegareepjes circa 3 minuten op hoog vuur in 4 eetlepels olijfolie. Draai het vuur lager, voeg nog 4 eetlepels olie toe en vervolgens de halve tomaatjes en lente-ui: roerbak nog circa 2 minuten (tomaatparten circa 4 minuten) tot de tomaatjes zacht worden, maar niet uit elkaar vallen. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en knip er eventueel basilicum boven fijn. Eet met pandanrijst, stokbrood of over pasta.

Meer over