Varkenshaasje in katenspek en bladerdeeg


Ingrediënten


Voor 4 personen
1 ons biologisch katenspek, in plakjes
9 plakken roomboterbladerdeeg (diepvries)
wat verse peterselie, fijn gehakt
roomboter
4 tenen knoflook, gehakt
4 grote sjalotten, gesnipperd
olijfolie
6 ons biologische varkenshaas, van het dikke stuk
mosterd
1 eigeel, losgeklopt
peper, zout olijfolie en mosterd


Of ik wèl een oplossing wist voor een duurzamere vleesindustrie, vroeg de vriendelijke mevrouw van het actualiteitenprogramma aan de telefoon. Jazeker, zei ik, zonder ook maar een flauw benul te hebben waar ik heen wilde, en begon gewoon ergens.

Dat we eerst maar eens al het vlees uit de supermarkten halen, want dat maakt de afstand tussen mens en dier te groot, te anoniem, te gemakzuchtig. Daarna adopteren we allemaal een koe of een varken bij de boer via de buurtslager (goed gevonden van mij, zeg), en eten we alleen nog maar het vlees van het beest dat we bij leven elke maand bezochten, en waarvan we nog steeds een fotootje op de koelkast hebben hangen. En dan niet alleen het varkenshaasje hè, maar ook de pootjes (erwtensoep), wangetjes (stoof), darmen (worstjes), en ga zo maar door.

Moet je eens kijken hoe duurzaam én diervriendelijk we dán met ons vlees omgaan, en zul je zien dat we per saldo gaan consuminderen (Huibers, jongen, daar heb je een punt). En het zou me trouwens ook niet verbazen als zo'n adoptievarkenshaasje een stuk lekkerder smaakt, als het niet meer in zo'n plastic uitlekbakje ligt, maar als je ermee in de modder hebt lopen ravotten. Dat is wel zo respectvol naar het dier, vond ook de actualiteitenmevrouw.

Vandaag pakken we onze varkenshaas eens lekker in, met katenspek en bladerdeeg, een volkse variatie op Beef Wellington. Kruid de haas met zout en peper, en bak 'm mooi bruin in olijfolie. Haal uit de pan, en laat afkoelen. Doe de sjalotten en knoflook met een flinke klont boter in dezelfde pan, en laat 7 minuten zachtjes fruiten. Schep uit de pan, meng de peterselie erdoor, en laat afkoelen.

Maak een vierkante lap van de bladerdeegpakjes uit de vriezer, en druk de naden goed aan. Verdeel het katenspek in het midden van het deeg, en bestrijk het spek met het sjalottenmengsel. Bestrijk de varkenshaas met mosterd, en leg in de lengte op het spek. Vouw eerst het spek om de haas, daarna het deeg. Druk goed aan, knijp de uiteinden dicht, en leg het pakketje op een ovenplaat met bakpapier, de naad onder. Bestrijk de bovenkant met eigeel, prik er wat gaatjes in, en bak 25 minuten in een oven op 220 graden. Erg lekker met cranberry compote.


Meer over