Varen op de Binnendieze is 'hartstikke spannend'

Den Bosch is Amsterdam niet en daar zijn ze in die plaats ook helemaal niet rouwig om. De stad heeft zijn eigen Bourgondische sfeer en provinciale gezelligheid....

De Binnendieze is eigenlijk een vele eeuwen oude stadsgracht. Grote gedeelten daarvan zijn in de loop der jaren al gedempt of tot riool omgebouwd. Maar gelukkig is een deel van het gangenstelsel ook bewaard gebleven en zelfs gerestaureerd. Zodoende kunnen de vier bootjes van stichting Binnendieze er hun rondvaarten maken.

Een tochtje over de Binnendieze, dat ongeveer een uur duurt, is 'hartstikke spannend', vertellen de zusjes Evelien (11) en Esther (9) uit Heerlen, die het er net op hebben zitten. Je vaart namelijk niet alleen over romantische grachtjes door de binnenstad, maar ook onder huizen en straten door. 'Er zijn hele lange donkere gangen', zegt Ester. 'Met verschrikkelijk veel spinnewebben', gruwelt Evelien. Maar echt bang was ze niet, hoor.

Tijdens de tocht krijg je uitleg over alles wat je ziet van de gids, die ook het bootje bestuurt. Met z'n zestienen maak je zo heel wat mee. Moeder is ook zeer te spreken over het tochtje. Ze is zelf afkomstig uit Den Bosch. 'En nu zie je het eindelijk ook eens op een andere manier', vertelt ze. 'En het is helemaal niet duur.'

Vaartochten door de Bossche Binnendieze worden gehouden van de laatste zaterdag van april tot en met de eerste zondag in oktober. Op alle dagen van de week, om het uur. Reserveren kan (en is in de vakantie aan te bevelen) op 073-612.23.34. Een kaartje kost zes gulden, kinderen tot twaalf jaar betalen ¿ 2,50.

Meer over