Valse sentimenten

Je hebt stedelingen en plattelandsmensen. De eersten leven veelal in onschuldige onwetendheid. Het contact met boerderijdieren blijft meestal beperkt tot een bezoek aan slager of kinderboerderij....

Plattelandsmensen daarentegen weten precies waar Abraham de mosterd haalt. Ze doen niet zo moeilijk over het doden van dieren die gehouden worden voor het vlees. Als bekeerde stedeling heb ik toch nog vaak last van valse sentimenten. Tijdens het bezoek aan een biologische boer verbaas ik me erover dat hij zo liefdevol spreekt over zijn dieren, terwijl ik weet dat hij diezelfde schattige lammetjes enkele weken later zonder enige wroeging naar de slachter brengt.

De rit per scooter naar het werk leidt door een pittoresk landschap met groene weilanden en eindeloze rijen populieren. De ontluikende bomen, de dartelende lammetjes en kalfjes kunnen zelfs het meest versteende chagrijnenhart niet onberoerd laten. Groot is mijn schrik als het weitje waar ik dagelijks geniet van een groepje schapenmoeders met hun zwarte en witte lammetjes, een ijzig lege aanblik biedt. Waar zijn ze?

Die vraag grijpt zich als een kille hand om het hart, want het antwoord moge duidelijk zijn. Tja, lammetjes zijn ontzettend lief, maar – helaas – ook ontzettend lekker.

Braad de schenkels op een hoog vuur in olijfolie stevig aan en kruid ze in de pan met zout, komijn en wat paprikapoeder. Zet het vuur zachter, voeg de uiringen toe en fruit tot ze glazig zijn. Roer er nu de knoflook, de rode peper in plakjes en de stukjes wortel doorheen. Ontvel de tomaten, snij ze in blokjes en voeg dit samen met driekwart blikje tomatenpuree toe aan de rest.

Voeg zo veel water toe dat de schenkels onderstaan. Gooi er twee gedroogde citroentjes bij of anders een halve, goedgeboende limoen met schil, een takje verse rozemarijn en wat geriste takjes tijm. Laat onder af en toe doorroeren minstens twee uur sudderen of tot het vlees bijna van het bot valt. Roer er op het laatst nog wat verse tuinkruiden door, bijvoorbeeld gehakte peterselie, bieslook en kervel.

Serveer met wat partjes limoen en een paar mooie bieslooksprieten. Eet met een goede salade en warm Turks brood.

Martine Rasing

Meer over