Vakantiehuis Mozambique komt prins duur te staan

DEN HAAG De populariteit van Willem-Alexander is gedaald en het vertrouwen in zijn toekomstige koningschap is afgenomen. Dit bleek donderdag uit opiniepeiling van Maurice de Hond via Peil.nl....

Prinses Máxima wordt het sympathiekst gevonden: ruim 72 procent is die mening toegedaan en dat is 7 procent hoger dan vorig jaar. Haar populariteit lijdt niet onder de onroerendgoedtransacties in Argentinië en vooral Mozambique die veel publiciteit haalden.

Het heeft er alle schijn van dat Willem-Alexander daarvoor wel een prijs betaalt. Het aantal mensen dat hem het meest sympathiek vindt, daalt van 42 procent vorig jaar naar 27 procent in 2010. Het aantal Nederlanders dat ‘zeer veel vertrouwen’ heeft in het koningschap van Willem-Alexander daalde van 26 procent naar 17 procent. Het aantal Nederlanders dat hem ‘niet geschikt’ vindt als staatshoofd, steeg van 17 naar 24 procent.

Ook koningin Beatrix daalde in populariteit: van 32 naar 26 procent. Maar liefst 39 procent vindt dat zij dit jaar afstand moet doen van de troon. Opmerkelijk is dat de notie ‘staat dichtbij het volk’ voor Máxima 83 procent is, Willem-Alexander 61 procent en Beatrix 36 procent.

Vandaag zullen naar verwachting prins Maurits en prinses Marilène vandaag afwezig zijn bij de viering van Koninginnedag. Zij gaan naar de begrafenis van Carl Friedrich Erfprins zu Löwenstein in Beieren. De oudste zoon van de peetvader van prins Maurits verongelukte vorige week.

Michiel Zonnevylle, voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, vindt dat gemeenten zich veel meer zouden moeten ontfermen over de lokale Oranjebonden. Subsidies houden niet over, terwijl het ‘hoeders zijn van de sociale samenhang in een stad of dorp’. Bovendien spelen die Oranjecomités steeds vaker een rol bij de 4 en 5 mei-viering, zo stelt Zonnevylle in het AD.

Meer over