Vakantie is niet alleen maar pret

Zodra het internationale nieuws begint in te dutten, worden de buitenlandse weekbladen een grabbelton vol verhalen die weinig of niets meer met de harde actualiteit te maken hebben....

Voor een Nederland publiek zijn er maar twee verhalen die er echt uitspringen. The Economist heeft een groot overzichtsverhaal over het gebruik van kindsoldaten in oorlogen en wat blijkt: er komen twee Europese landen voor in de lijst. Nederland telde vorig jaar 140 militairen die jonger waren dan achttien jaar. Groot-Brittannië had er 4991. Dat is natuurlijk niets vergeleken met Birma, Rwanda, Burundi, Afghanistan, Colombia en Paraguay, maar een wereldkaart met de landen waar de meeste 'Kalasjnikov Kids' rondlopen die ook Nederland vermeldt, wekt bevreemding.

The Economist stelt vast dat Burundi, Canada en Nederland overwegen de recruteringsleeftijd te verhogen en probeert te voorkomen dat het beeld ontstaat dat Nederland en Groot-Brittannië net zo barbaars zijn als de notoire kindsoldaatlanden. Den Haag en Londen zorgen er in ieder geval voor dat hun jongste soldaten niet in oorlogssituaties terechtkomen. Ze recruteren 17-jarige schoolverlaters om het bedrijfsleven voor te zijn en jongeren die weinig of geen toekomstperspectief in de burgermaatschappij hebben onderdak en een opleiding te bieden.

Het enige andere opmerkelijke verhaal staat in Time. De Surinaamse regering heeft in Time acht peperdure pagina's advertentieruimte gekocht om het imago van Paramaribo te verbeteren. Er wordt met geen woord gerept over cocaïnesmokkel, financieel wanbeheer, Desi Bouterse en de sociale spanningen. Nee, het Britse pr-bureau International Media Corporation zet Suriname ongegeneerd in het zonnetje als 'een ambitieuze natie die naar de toekomst kijkt', investeerders 'gouden mogelijkheden biedt' en als een land dat 'het nieuwe millennium in een dynamisch hervormingsproces binnentreedt'.

Wie nog op vakantie moet en Duits kan lezen, zou er goed aan doen Focus te kopen. Vakantie is lang niet altijd ongedwongen zomerpret, zo blijkt uit de cover: een man en een vrouw zitten nors voor zich uit te kijken in twee strandstoelen die met de ruggen tegenover elkaar staan. Veel Duitsers komen volgens Focus teleurgesteld en gestresst terug van vakantie, omdat ze de hele tijd ruzie hebben gehad met hun partner en hun kinderen. Dikwijls is een onbevredigende vakantie de druppel die de emmer doet overlopen. Echtscheidingen na de vakantieperiode komen relatief vaak voor.

Uit een opinie-onderzoek blijkt dat slecht weer (31 procent van de gevallen) en een slechte accommodatie (29 procent) de grootste ergernis tijdens een vakantie veroorzaken. Onmiddellijk daarop volgen ruzie met de partner (25 procent), stress (25 procent) en ruzie met de rest van het gezin (19 procent).

Focus laat een Duitse pastoor in El Arenal op Mallorca uit de school klappen over huwelijkscrises: 'Vaak komen vakantiegangers naar mij toe die mijn hulp nodig hebben. Meestal zijn het vrouwen die beseffen dat zij en hun echtgenoten uit elkaar zijn gegroeid.'

Een hoogleraar Toerisme uit München legt uit waarom relatieproblemen vaak tijdens de vakantie ontstaan: 'Een belangrijk vakantiemotief is te kunnen doen en laten wat je wilt. Als de partner of kinderen dan eisen gaan stellen, ontstaat er een conflict.'

Om stress, ruzie met de kinderen en eventueel een huwelijkscrisis te voorkomen geeft Focus enkele tips: wees tolerant op de derde, zevende, achtste, negende en tiende vakantiedag, want juist dan kunnen psychische en lichamelijke crises ontstaan; koester geen overdreven verwachtingen; ga niet met een strak programma op reis, maar vindt spontaan een evenwicht tussen actie en luieren; ga niet meteen na de laatste werkdag op vakantie, maar neem twee à drie dagen eerder vrij; rij rustig naar huis en zorg ervoor dat je twee à drie dagen voor je weer moet werken thuis bent.

Meer over