Vakantie-aandelen

Reizen én vermogensgroei boeken. Een Zwitsers bedrijf denkt het waar te maken. Zijn aandelen geven recht op 'vakantiewoonpunten' in plaats van dividend....

'Zorgeloos op vakantie, terwijl uw vermogen groeit? Dat kan.' Hapimag, het Zwitserse luxevakantiewoningenbedrijf, prikkelt de spaarzin. 'Heeft u wel eens uitgerekend wat uw vakanties in de afgelopen tien jaar hebben gekost. . . ? U zult er van schrikken. Duizenden Hapimag Aandeelhouders doen het ánders.'

De folder laat er geen misverstand over bestaan: het is beter om vakantie houden voortaan als beleggen te beschouwen. Nooit meer in het wilde weg een reis boeken, maar één of meer aandelen kopen in het vakantiehuizenfonds van Hapimag, dat pretendeert borg te staan voor 'comfort op niveau' op de mooiste plekjes van Europa.

Als aandeelhouder van de Zwitserse vakantiehuisjesonderneming kan je geen recht doen gelden op gewoon dividend, maar je krijgt wel jaarlijks twaalf vakantiewoonpunten per aandeel die je kunt besteden in een van Hapimags 53 'residenties'. In bijvoorbeeld Toscane, Zuid-Frankrijk of de Alpen. Wie Hapimag-aandelen heeft, hoeft nooit meer huur te betalen voor zijn luxueuze vakantiehuisje.

De Hapimag-aandeelhouder - wereldwijd zijn het er al 120 duizend - is economisch mede-eigenaar van 4500 woningen. Maar voor niets gaat de zon op. Een aandeel in het Zwitserse fonds kost per 15 juli 8800 Zwitserse frank (ruim twaalfduizend gulden), plus 2 procent administratiekosten. Met de twaalf woonpunten die zo'n stuk oplevert, kun je in het hoogseizoen praktisch niks. Twee aandelen is wel het minimum, wil je voldoende punten verzamelen om in juli aan de Cote d'Azur in een vakantiecomplex van Hapimag terecht te kunnen.

Het is duidelijk dat de Hotel- und Appartementhaus Immobilien Anlage AG (sinds 1963), met een Nederlands kantoor in Amersfoort, mikt op een kapitaalkrachtige clientèle. Uit een eigen profielanalyse blijkt dat de Hapimag-deelnemers - onder wie bijna tienduizend Nederlanders, maar voor het overgrote deel Duitsers - een bovengemiddeld opleidings- en inkomensniveau hebben, een bovengemiddelde interesse in kunst en cultuur, in sporten als tennis, skiën en golfen en . . . een voorliefde voor beleggen.

De Zwitsers benadrukken dat het aandeel Hapimag, een vennootschap zonder winstoogmerk, een veilige investering is. De geschiedenis lijkt hen gelijk te geven. In 1963 bedroeg de uitgiftekoers van het aandeel 1210 Zwitserse frank; de waardestijging beliep sindsdien gemiddeld 5 à 7 procent per jaar, terwijl de totale waarde van het vastgoed dat Hapimag in eigendom heeft meer dan 1,3 miljard gulden bedraagt. Het meest geruststellend is waarschijnlijk de terugkoopgarantie: wie van zijn stukken afwil, kan ze vier jaar na afgifte tegen 82 procent van de actuele waarde terugverkopen. En: de stukken zijn vrij verhandelbaar.

Op papier klinkt zo'n Zwitsers vakantie-aandeel als een klok. Hapimag heeft een solide reputatie. Timesharing blijft daarentegen een branche met een twijfelachtig imago. Niet voor niets is sinds kort een Europese richtlijn van kracht die onder meer bepaalt dat de vakantiewoningbedrijven koopcontracten dienen op te stellen waarin duidelijk staat hoe hoog de beheerskosten zijn.

Hapimag houdt zich netjes aan de Europese richtlijn en meldt braaf dat per verblijf ook servicekosten moeten worden voldaan. Voor de prijs van een paar aandelen is de vakantieganger er niet: hij mag dan wel mede-eigenaar zijn van vijftig residenties, de schoonmaker moet natuurlijk wel betaald. Per aandeel rekent Hapimag bovendien 350 gulden onderhoudsbijdrage.

Die kosten worden gecompenseerd door de waardestijging van het aandeel, prijst Hapimag zichzelf aan. En, nóg een voordeel, over uw vakantie aan zee of op het Franse platteland hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen. Vakantieplezier kost u niets, zegt Hapimag. Wie van een glas wijn geniet in een Toscaans appartement, drinkt dus dividend?

Dividend in natura wordt in Nederland belast voor de waarde in het economisch verkeer. Omdat Hapimag naar Zwitsers recht een instelling zonder winstoogmerk is, gelden de vakantiepunten echter niet als dividend. De fiscus streept de vakantiepunten weg tegen de waarde van de jaarlijkse onderhoudsbijdrage van 350 gulden per aandeel. Dat zou kunnen veranderen, de Belastingdienst is nooit met vakantie. Voor Frits de Vries, directeur Hapimag Nederland, is dat 'geen punt van zorg'.

Meer over