Uniek onderzoek naar opvoedkennis

In opdracht van de gemeente Den Haag heeft een psycholoog de opvoedkennis van Hagenaars in kaart gebracht. Het is de eerste keer dat in Europa een dergelijk onderzoek is gedaan.

Door onze verslaggever Malou van Hintum

Duizend inwoners deden eraan mee, van wie driekwart ouders. Ze beantwoordden bijna zestig vragen over opvoeding en ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 17 jaar oud. Op ruim de helft van de vragen gaven ze een correct antwoord. Vrouwen en moeders deden het daarbij iets beter dan mannen en vaders.

Vrijwel alle ouders vinden zichzelf goede opvoeders, maar een substantieel deel heeft wel behoefte aan informatie en advies. Ze onderschatten de risico’s van cannabisgebruik door jongeren en de effecten van het al jong naar seks kijken op televisie en internet. Wat opvalt is dat ze relatief weinig weten over de ontwikkeling van baby’s. Ook denken veel ouders ten onrechte dat ze weinig invloed kunnen uitoefenen op het gedrag van pubers.

Er volgt nog een onderzoek onder leerkrachten en hulpverleners. De resultaten van beide onderzoeken worden gebundeld in een Canon van de Opvoeding, een soort vademecum dat in de loop van 2009 wordt gepresenteerd.

Donderdag in de Volkskrant een interview met René Diekstra en de Haagse VVD-wethouder van Jeugdzaken Sander Dekker.

Meer over