uit eten

Waar eten we?..

Restaurant Piet Paaltjens in Leeuwarden.

Waarom?

Als er sterren werden gegeven voor websites, had Piet Paaltjens er drie.Kok Klaas Kasma beheert een van de leukste culinaire websites vanNederland, met een helpdesk voor thuiskoks, gedichten over eten en drinkenen links naar andere websites. Er zit ook een verwijzing bij naar Koken metKlaas, Kasma's dagelijkse receptenrubriek in de Leeuwarder Courant.

Hoe zitten we erbij?

Daar is maar één woord voor: knus. Piet Paaltjens ontvangt in een oudpandje in de historische binnenstad van Leeuwarden, vlak bij hetadvocatenkantoor van de broers Anker. Op de vloer liggen brede houtenplanken, de wanden hangen vol met prenten, oude menukaarten en gedichten.

De tafellakens zijn bedrukt met de beeltenis van Leeuwardens bekendstedichter, François Haverschmidt, alias Piet Paaltjens. Tussen de voordeuren de bar passen zeven tafels. Die zijn vanavond allemaal bezet. Kasmastaat met wapperende haren achter een kookeiland op de hoek van de bar,onder een enorme afzuigkap die toch niet kan voorkomen dat etensluchten hetrestaurant in drijven.

Wat eten we?

Het viergangenverrassingsmenu: salade met rauwe tonijn,sake-sojadressing, sesamzaad, daikon en veldsla; gebakken zwezerik met gelelinzen en appelsaus; hertenbiefstuk met vijgensaus en paddenstoelen;amaretto-ijs met mascarpone, amandel en appelsaus.

Smaakt het?

Kasma is - net als Haverschmidt - een romanticus, iemand die kookt opzijn gevoel. Dat resulteert in een eigenwijze kookstijl die niet gebuktgaat onder culinaire conventies. Het mooiste voorbeeld daarvan is hethoofdgerecht. De hertenbiefstuk wordt geserveerd met een donkerzoetevijgensaus, Chinese mie, paddestoelen en rösti (gebakkenaardappelkoekjes). Hert, mie, vijgen en rösti: Escoffier had het nietbedacht.

De vijgensaus, die geurt naar anijs en kaneel, is heerlijk en gaat heelgoed met de paddestoelen en het hert. De rösti past er voor geen meterbij, maar gaat toch helemaal op, dus een groot bezwaar is dat niet.Vermeldenswaardig is nog de appelsaus, die de gebakken zwezerik een fijnzoet jasje geeft.

Het is niet allemaal top. In de zwezerik zitten nog veel vervelendevliezen die de malse pret bederven. Het hert is wat al te enthousiastgebakken, net als de rösti. Kasma neemt er ook zijn tijd voor: een uur pergang.

Hoe is de bediening?

Gastvrouw Feikje Zijlstra, gekleed in een blauwwollen vest en een zwarterok, staat er alleen voor. Ze doet haar werk sober, degelijk en hartelijk,maar vooral zonder opgeprikte horecavriendelijkheid. Als het wat al te langduurt, schenkt ze een gratis glaasje.

Wat kost het?

Vier gangen zonder drank: 37,50.

Komen we terug?

Als je in goed gezelschap bent, de tijd hebt en niet verwacht de top vande culinaire Olympus te beklimmen, kun je een heel aangename avond hebbenin Piet Paaltjens. Zoals de romanticus in ons zegt: het is met eten als methet leven - halverwege denk je dat er nooit een einde aan komt, maar aanhet eind was het altijd te kort.

Mac van Dinther

Meer over