Twee doden door aanslag Mallorca

De ETA lijkt te willen logenstraffen dat ze bij haar 50ste verjaardag, vandaag, ernstig is verzwakt door de succesvolle politieacties van de afgelopen jaren.

Als bewijs hiervoor bracht de ETA een dag na de aanslag op een kazerne in Burgos opnieuw een bom tot ontploffing. Ditmaal op het populaire Spaanse eiland Mallorca. Er vielen twee doden.

Het explosief ging donderdag af op een parkeerterrein bij een kazerne van de Guardia Civil, de paramilitaire Spaanse politie, in de wijk Palmanova (Calvia). Vlakbij de plek van de aanslag bevinden zich diverse hotels. Op enkele kilometers staat het paleis Marivent, waar de Spaanse koning Juan Carlos zaterdag aan zijn jaarlijkse zomervakantie op het eiland begint.

Bij de ETA-aanslag van kwamen donderdag waren twee leden van de Guardia Civil het slachtoffer. De twee agenten zijn de 828ste en 829ste dodelijke slachtoffers van de ETA sinds de terreurorganisatie in juni 1968 liquidaties en aanslagen ging gebruiken in haar strijd om een onafhankelijk Baskenland. Later werd in de buurt onder een ander voertuig een tweede bom ontdekt die onschadelijk kon worden gemaakt.

Terreurdaad

Net als een dag eerder gebeurde na de aanslag met een bomauto in Burgos, waar zeker 65 personen gewond raakten, veroordeelden alle Spaanse politieke partijen unaniem de terreurdaad op Mallorca. De politie sloot bij haar jacht op de mogelijke daders alle havens en de luchthaven van Mallorca. Duizenden toeristen, onder wie veel Nederlanders, kwamen urenlang vast te zitten op het eiland.

Ondanks de aanslagen van de afgelopen dagen, is volgens terreurexperts de ETA geen schim meer van de terreurgroep die Spanje zolang onder schot hield. Ruim 750 ETA-leden zitten jarenlange celstraffen uit. Een duidelijke leider ontbreekt omdat de Spaanse en Franse politie om de haverklap nieuwe ETA-kopstukken oppakken.

Daarnaast is de politieke tak van de ETA verboden en heeft het overgrote deel van de samenleving geen enkel begrip meer voor het terreurgeweld. Oudere ETA-leden riepen daarom onlangs in een open brief op de strijdbijl te begraven. Radicale jonge ETA-leden zouden echter met bloedige acties de Spaanse regering tot onderhandelingen willen dwingen.

Bomaanslag op Mallorca (Reuters) Beeld
Bomaanslag op Mallorca (Reuters)
Meer over