Turkse islamist ontkent agitatie tegen Israël

Een voormalige burgemeester en lid van de Turkse islamitische Welzijnspartij heeft maandag ontkend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan verstoring van de openbare orde door het organiseren van een anti-Israël bijeenkomst....

Reuter

ANKARA

Burgemeester Bekir Yildiz van het Sinçan district in Ankara staat terecht omdat hij 'hulp heeft verschaft aan en propaganda gemaakt heeft voor een gewapende bende' tijdens een zogenoemde 'Jeruzalem-nacht', in januari.

Yildiz wordt berecht door het staatsveiligheidshof in Ankara en kan tot maximaal twaalf jaar cel worden veroordeeld. De ex-burgemeester eist vrijspraak. Het proces, dat in april begon, is verdaagd tot 15 oktober.

Tijdens de omstreden avond werd door Yildiz en de Iraanse ambasseur het woord gevoerd. Het podium en de zaal waren versierd met spandoeken met het portret van de overleden leider van de militante Palestijnse groepering Islamitische Jihad, Fathi Shqaqi.

'De spandoeken waren daar zonder mijn medeweten opgehangen', zei Yildiz tegen de rechtbank. De Iraanse ambassadeur werd na het incident door Teheran teruggeroepen. Door de straten van de wijk Sinçan, een bolwerk van fundamentalistische moslims, reden enkele dagen later tanks.

Het optreden van de Turkse strijdkrachten werd destijds geïnterpreteerd als een waarschuwing aan het adres van de regering, die toen onder leiding stond van de islamistische premier Erbakan. Aan zijn kabinet kwam in juni een einde na maanden van oplopende druk van de kant van de militairen.

De nauwe banden van Turkije en Israël op het militair gebied hebben tot ongerustheid geleid in Iran en een groot deel van de Arabische wereld. In november zullen de Turkse en Israëlische marine in het oostlijke deel van de Middellandse Zee gezamenlijk oefenen.

Meer over