Transplantatie eileiders voorkomt onvruchtbaarheid

Een in Groot-Brittannië ontwikkelde techniek voor de transplantatie van eileiders, kan mogelijk op termijn grote gevolgen hebben voor de behandeling van onvruchtbaarheid bij vrouwen....

De operatie vond in februari plaats in een New Yorks ziekenhuis, door de gynaecoloog Kutluk Oktay. Oktay was tot voor kort een leerling van Roger Gosden, hoogleraar aan de Universiteit van Leeds. Tijdens de door Gosden ontwikkelde behandeling wordt een eileider verwijderd, bevroren en later weer ingebracht.

Als de behandeling is geperfectioneerd, zou ze van groot belang kunnen zijn voor vrouwen bij wie sprake is van een premature menopauze, of die behandeld worden wegens bepaalde vormen van kanker. In het laatste geval zou de eileider voor de chemokuur worden weggehaald en later worden teruggeplaatst. Nu vernietigen chemokuren in veel gevallen de vruchtbaarheid.

Gosden waarschuwde dat het nog te vroeg is om zeker te weten of de nieuwe methode succesvol is, en om vast te stellen hoeveel vrouwen ervan zouden kunnen profiteren. Maar andere experts zeiden te verwachten dat de nieuwe techniek op den duur een grotere invloed op de behandeling van onvruchtbaarheid zal hebben dan de twintig jaar geleden geïntroduceerde in vitro fertilisatie. Zij wezen erop dat het straks wellicht ook mogelijk is donor-eileiders te transplanteren.

James Drife, voorzitter van het Britse Royal College van Verloskundigen en Gynaecologen, zei te verwachten dat Gosdens methode vooral gebruikt zal gaan worden tijdens de behandeling van jonge vrouwelijke kankerpatiënten. Volgens Oktay kan in principe al bij meisjes van vier jaar de eileider tijdelijk worden weggehaald, om te voorkomen dat die door kankermedicatie wordt vernietigd.

Margaret Lloyd-Hart, de dertigjarige vrouw bij wie in februari een eileider werd teruggeplaatst, raakte op 17-jarige leeftijd een eileider kwijt. Vorig jaar werd de tweede weggehaald wegens een goedaardig gezwel. Met behulp van hormonen is de ovulatie inmiddels weer op gang gebracht.

Ook James Drife waarschuwde donderdag voor al te voorbarig enthousiasme. 'Er zitten nog heel wat stappen tussen de productie van een eitje en de bevruchting daarvan.'

Ook zei hij twijfels te hebben bij de geopperde mogelijkheid dat transplantatie van eileiders het in principe mogelijk maakt dat vrouwen tot op hoge leeftijd kinderen krijgen.

Meer over