Tonno tonnato (rauwe tonijn met tonijnmayonaise)


Ingrediënten


Voor 4 personen
1 ei
1 tl zachte mosterd
0,5 dl zeer goede olijfolie
0,5 dl zonnebloemolie
150 gram tonijn uit blik
2 ansjovisfilets
1 el kappertjes
citroensap
cayennepeper
400 gram verse tonijnsteak


Op lome zomeravonden denk ik wel eens na over de ins en outs van partnerruil. Beestachtig populair in de jaren zeventig. De populariteit kelderde om sociologisch onopgehelderde redenen drastisch in de jaren tachtig, waarna we met de komst van nieuwe partydrugs een duidelijke opleving zagen in de jaren negentig, die, zo gaat dat met conjunctuur, ook weer verdween in het nieuwe millennium.

Zo grillig als de statistieken zijn waar het de seksuele variant aangaat, zo stabiel is de toepassing van partnerruil in de gastronomie. Sterker nog, er wordt heel wat afgepartnerruild tussen de potten en de pannen, en dat is altijd zo geweest.

Zelf ben ik erg van een stevig potje partnerruilen op z'n tijd, zeker als het om bloedeloze klassiekers gaat die nodig moeten worden afgestoft. Tournedos rossini, tong picasso, beef wellington: ze staan wat mij betreft allemaal op het lijstje om eens flink vreemd te gaan. Het leukste is het als het ook echt op partnerruil uitdraait, en niet slechts op stoken in een goed huwelijk, wat vaak het geval is.

En dan heb je ook nog van die promiscue types die het met jan en alleman doen. De saus uit vitello tonnato - plakjes kalfsvlees met tonijnmayonaise - bleek er zo eentje. Ik dacht dat het wel wat overreding zou kosten om Tonnato uit de armen van haar Vitello te drijven. Maar de lichtekooi wierp zich op werkelijk iedereen die ik haar voorschotelde: kipfilet, gamba's, biefstuk, zelfs een slungelige bleekselderij moest eraan geloven. Echt heftig werd het toen ze zich tegen een lekker stukje tonijn vleide. Nogal incestueus als je het mij vraagt, maar het smaakte er niet minder om.

Maak eerst de mayonaise, door het ei en de mosterd schuimig en op kamertemperatuur (!) te kloppen, waarna u de twee soorten olie in straaltjes toevoegt. Meng er dan de tonijn, ansjovis en de kappertjes doorheen, en zet de staafmixer erop. Maak af met citroensap en cayennepeper, en gebruik eventueel een lepel water om de saus vloeibaarder te maken.
Snijd de rauwe tonijn in plakjes, en leg op een bord. Lepel de saus erover, en garneer met cayennepeper.


Meer over