Tomatensoep


Ingrediënten

1 liter runderbouillon, van blokje of uit een pot is prima
beetje olijfolie
1 literblik tomaten
half pond rundergehakt
een boterham
scheutje melk
een grote ui
twee tenen knoflook
wat oregano of tijm
plakjes roomboterbladerdeeg, 1 per persoon
parmezaan, geraspt


Die kerstvakantie duurt wel erg lang, en daarmee neemt de druk toe om met de kinderen iets leuks te gaan doen. Het vervelende is dat kinderen meestal een andere definitie van 'iets leuks' hebben dan de ouders, en dat de kinderen altijd hun zin krijgen.

Dit leidt tot vreselijke situaties, zoals het bezoek aan eenafgeladen bioscoopzaal in het Haagse zelfmoordpaleis Babylon,waar om duistere redenen kinderfilms altijd op loeiend volumeworden afgespeeld, gevolgd door een kindermenu in een op stervenna dood café (Hier dan maar gauw jongens, anders worden we zonat) waarvan de uitbater heeft gemeend de knakworst kruislingste moeten insnijden, frituren en garneren met een halveblikperzik. 'maar morgen gaan we naar McDonald's, he mama?'

Nou, dat is zo'n slecht idee nog niet. Vooral het filiaal inde Haagse Elandstraat kan ik u van harte aanbevelen: er zit eensoort speel-klimhuisje annex ballenbak bij, waar de kinderhordenelkaar gezellig multicultureel de hersens in kunnen slaan terwijlu op uw gemak kennis neemt van de welvoorziene leesmap, met afen toe een vertederde blik op het kliekje hangbejaarden inrolstoelen dat de hele dag op één enkel kopje koffie murmelendbijeenzit. Bovendien eten de kinderen weer eens iets dat ze echtlekker vinden, waarna ze minstens een paar uur mild gestemd zijnjegens de betrokken ouder/verzorger en zich gelaten voor de tvlaten zakken.

Jammer dat je zoiets niet met goed fatsoen elke dag kuntdoen: want ja hoor, daar staan ze al weer met hunverwachtingsvolle gezichtjes. Of ze zelf nou ook eens mogenkoken? Zoiets kan men niet weigeren, bovendien zijn kinderengeneigd zelfgekookt voedsel zonder gezeur op te eten, lekker ofniet lekker.

Onderstaand gerecht is een treffer: tomatensoep is toch aleen favoriet, zeker met lekker veel balletjes die ze zelf met hunvieze klamme knuistjes hebben mogen draaien, en tot overmaat vangezelligheid zit er een dakje op van bladerdeeg, die brossekindervrind van alle tijden.


Bereidingswijze

Laat het deeg ontdooien. Week de boterham zonder korst met eenscheutje melk in een kom, doe het gehakt erbij, breng het opsmaak met een beetje zout, peper parmezaan en eventueel kruiderijnaar keuze. Laat de kinderen kneden en er kleine balletjes vandraaien.

Snipper de ui en knoflook en fruit die zachtjes gaar in eengrote pan met een beetje olie. Doe de bouillon erbij en dekleingesneden tomaten. Laat dit aan de kook komen, breng op smaakmet zout, peper, thijm. Zet desgewenst de staafmixer erop.

Doe de balletjes in de pan en laat alles een minuut of tienzacht koken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep de soep in ovenvaste koppen, drapeer over elke kop een plakje deeg en zetze in de hete oven tot het deeg gaar en bruin is. Pas op, heet!


Meer over