ColumnSylvia Witteman

Tip: heel hard ‘Hallo Bandoeng!’ over de hei roepen. Aan de kinderen uitleggen wat Bandoeng was

null Beeld

Het begint langzamerhand wel zo’n beetje op zijn eind te lopen met die corona, dus dat weekendje naar een vakantiepark op de Veluwe durfde ik wel te boeken. Zowel het zwemparadijs als de bowlingbaan bleek daar ‘helaas’ gesloten: een meevaller, want zo bleef er extra veel tijd over voor heerlijke retro-suffe uitstapjes. Naar radio Kootwijk bijvoorbeeld. (Tips: onderweg, in de auto, langdurig ‘All we hear is (klapklap) radio Kootwijk’ zingen, op de wijze van Radio Gaga. Aan de kinderen uitleggen wie Freddy Mercury was. Aan de kinderen uitleggen wat de jaren tachtig waren. Tegen de kinderen zeggen ‘Wat nou, honger, we hebben nét ontbeten. Waarom heb je die krentenbol dan niet opgegeten? Die was helemaal niet droog. Die was van gisteren! Een krentenbol wordt niet in één dag droog. Nou, dan had je het zakje maar dicht moeten doen’).(Mijn kinderen zijn 17, 19 en 23)

Radio Kootwijk bleek niet minder dan adembenemend. Een grauwe, betonnen art-deco-sfinx, honderd jaar oud, maar nog steeds vreemd futuristisch, midden op een lege vlakte. Tip: heel hard ‘Hallo Bandoeng!’ over de hei roepen. Aan de kinderen uitleggen wat Bandoeng was. En dat het 30 gulden kostte om, daar in Radio Kootwijk, 3 minuten te bellen met je dierbaren aan de andere kant van de wereld. Dat was zoiets als 300 euro nu, jongens, beseffen jullie dat! Wat? Nee hoor, we hebben nét ontbeten!

Tip: ‘Hallo Bandoeng’ zingen. ‘’t kleine moedertje stond bevend/op het telegraafkantoor/vriendelijk sprak de ambtenaar: ‘Juffrouw/aanstonds geeft Bandoeng gehoor.’’ Uitleggen wie Willy Derby was. Uitleggen wat onze koloniën waren, dat we ons daar niet netjes gedragen hebben, en dat we desondanks die heerlijke bamiballen aan die lieve mensen te danken hebben. Hè, zeur nou niet zo, er liggen Snickers in de achterbak. (‘Hallo Bandoeng!/ ‘Ja moeder, hier ben ik’/Zij antwoordt niet, hij hoort alleen ’n snik...’)

Na zo’n educatief uitstapje heb je het volste recht, ja, zelfs de dure plicht om terug te rijden naar het vakantiepark en de rest van de dag niets relevants meer te ondernemen. Dat is heerlijk. Je kunt de – inderdaad toch wel een tikje droge – krentenbollen voeren aan twee gezellige varkens op de kinderboerderij, die ze grinnikend en smakkend verslinden. Je kunt de auto uitlenen aan je jongens, zodat die er, over de Duitse grens, 250 kilometer per uur mee kunnen gaan scheuren. Dat vinden jongens heel leuk. Mocht je daar erg ongerust over zijn, dan kun je het borreluur best wat vervroegen. Nee, het was een heerlijk weekend, en dan heb ik jullie nog niet eens verteld over Bollo, de manische pedo-beer!

Dat houden jullie tegoed.

Meer over