Tien explosies op één lijn: 'Zo veel bloed, zo veel bloed'

Binnen luttele minuten veranderde station Atocha donderdagochtend in een slagveld. 'Overal op de perrons lagen mensen.' Daarmee was de beproeving voor Madrid niet voorbij....

Vier bommen rijten twee wagons van de nog bewegende trein uiteen. Nog eens drie bommen gaan af in een treinstel dat langs een ander perron stilstaat. Haasten reizigers zich na de eerste klap nog ordelijk naar buiten, als de ontploffingen doorgaan breekt paniek uit. Mensen vertrappen elkaar als ze proberen zo snel mogelijk weg te komen. Sommigen vluchten de donkere tunnels van het station in.

Binnen luttele minuten is Atocha veranderd in een slagveld. Een getuige: 'Overal op de perrons lagen mensen. Ik zag armen en benen.' Een ambulance-chauffeur zegt dat de trein is opengesneden 'als een blikje tonijn'. 'We wisten niet wie we eerst moesten behandelen; er was veel bloed, heel veel bloed.'

In station Atocha vinden ongeveer negentig passagiers de dood.

De beproeving van Madrid is daarmee niet ten einde. Twee minuten nadat de eerste bom in Atocha is afgegaan, ontploffen twee bommen in het zuidelijker gelegen station El Poso. Doelwit is een dubbeldekstrein uit Alcalá de Henares. Ook hier wordt een bloedbad aangericht in de drukte in het spitsuur. Deze trein wordt het zwaarst getroffen; er vallen circa zeventig doden.

Onder de slachtoffers zijn veel jongeren, scholieren en studenten. Een hulpverlener geeft een huiveringwekkende beschrijving van het rampgebied: 'Sommige lijken waren onherkenbaar. De kracht van de explosie was zo groot dat er zelfs een lijk op het dak lag. Het is een station des doods geworden.'

Weer een minuut later, het is dan twaalf over half acht, is het raak in het station Santa Eugenia, gelegen in het zuidoostelijke deel van de Spaanse hoofdstad. Een bom gaat af in een trein die eveneens uit Alcalá de Henares komt. Ook hier volgen apocalyptische scènes op de aanslag.

'De achterste treinwagon lag vol lijken; sommigen zaten verkoold in hun stoel,' vertelt een reiziger. Het dodental in dit station ligt rond de twintig.

In de drie stations, die aan dezelfde lijn liggen, heerst urenlang chaos. Hulpverleners worden overvallen door de omvang van de ramp. Een ambulance-medewerker verklaart dat hij in twintig jaar nog nooit zoiets heeft gezien. 'Wonden, amputaties, gebroken botten. Er is zoveel bloed, zoveel bloed.'

'Het ergst waren de mensen in de trein die we hoorden schreeuwen. We konden niets doen,' vertelt een reiziger.

Tussen de doden klinkt het geluid van mobiele telefoons die niet worden opgenomen. Overlevenden, al of niet gewond, bellen naar verwanten om een levensteken te geven.

In een tijdsspanne van een klein kwartier gaan in totaal tien bommen af. De meeste zijn verstopt in rugzakken, vermoedelijk niet alleen in de treinen geplaatst, maar ook op perrons.

De politie ontdekt drie explosieve ladingen en brengt deze vervolgens gecontroleerd tot ontploffing.

Meer over