Third World, Festival Oude Muziek, In Search Of...

De favorieten en de aanraders van de redactie: een brugwachtershuisje in Haarlem bijvoorbeeld, of een voorstelling langs de Schie in Rotterdam.

Kirsten HannemaAnna Van LeeuwenRobert Van Gijssel ,Patrick Van Den Hanenberg en Frits Van Der Waa
null Beeld Phiel Deprez
Beeld Phiel Deprez

Theater: Toen wij uit Rotterdam vertrokken door MAAS Theater en Dans, MAAS Podium/De Schie, Rotterdam. T/m 19 september.

De locatievoorstelling Toen wij uit Rotterdam vertrokken is geen idyllisch boottochtje op de Schie maar een noeste vaartocht van twee uur op een oud veerpontje. Echt Rotterdams, met een verhaal dat zich grotendeels op de kade afspeelt, en dat de moderne ontwikkelingen in de haven koppelt aan een aangrijpend drama over wanhopige vluchtelingen. Van containerschepen tot een kapitein in gewetensnood en van een noodlijdende rederij tot 'je kunt altijd opnieuw beginnen'. Dankzij zenders en koptelefoons zijn alle kruisende verhaallijnen op de kade prima te volgen. Het ritme van de voorstelling wordt gedirigeerd door het waterverkeer, dat vergt wat geduld. Maar als acteurs en dansers de koude Schie induiken, komt het drama klotsend binnen.

Annette Embrechts

Architectuur: Melkhuis Brugwachtershuisje aan het Spaarne, Haarlem

Haarlem greep de noodzaak voor een nieuw brugwachtershuisje aan om aanstormend architectuurtalent een kans te geven, en werd beloond met een architectonische parel: het Melkhuisje, ontworpen door Marjolein van Eig. Een gebouw met karakter: strak in het gemetselde pak gestoken, met een dak als een stoere pet en een 'achterwerk' als een queue. De verrassing van het compacte gebouw is de ruimtelijkheid binnen - ook toegankelijk voor publiek, dat er toeristische informatie kan halen.

Kirsten Hannema

Beeldende kunst: In Search Of... Bas Jan Ader en Ger van Elk Grimm Gallery, Amsterdam, t/m 3 oktober

Niet eerder waren ze in een duotentoonsteling te zien: de vrienden Ger van Elk en Bas Jan Ader. Ze ontmoetten elkaar in 1959 in Amsterdam op het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs. De bizarre ideeën van Van Elk en de romantische ideeën van Ader leidden tot films, foto's, installaties en performances. In 1975 raakte Ader vermist op de Atlantische Oceaan. Van Elk overleed vorig jaar, nadat hij zijn galerie had laten weten dat hij met Ader wilde exposeren. Het resultaat: een tentoonstelling vol hartverscheurende en absurdistische meesterwerken uit recent vervlogen tijden.

Anna van Leeuwen

POP: Third World Paradiso Amsterdam, 9 september

Nog altijd een onverslijtbare hit, dat Now That We Found Love, in de uitvoering van de reggaeband Third World. De band bewees begin jaren zeventig dat groovende disco prima kon samengaan met Jamaicaanse rootsreggae, en herhaalt het kunstje woensdag nog eens in de Amsterdamse Paradiso, met oerleden Stephen Cat Coore en Richard Daley gelukkig nog in de basisopstelling.

Robert van Gijssel

Theater: Soeur Sourire door Louis van Beek en David Cantens. Tournee tot 5 december.

Leven en dood van Gods eendagsvlieg is de mooi gekozen ondertitel van de muziektheatervoorstelling over het gevecht van de zingende non Soeur Sourire met de kerk en zichzelf.

De megahit Dominique uit 1963 heeft haar weinig geluk gebracht. Met fraai ingehouden emotie en gedoseerde humor licht acteur (en scenarioschrijver) Louis van Beek het bewogen leven door van de Brusselse bakkersdochter, met 'een rotwijf' als moeder en een al even harteloze moeder overste.

Patrick van den Hanenberg

Klassiek: Festival Oude Muziek Utrecht, t/m 6 september

Voor de immens populaire Purcell-opera Dido and Aeneas, vanavond in TivoliVredenburg, zullen wel geen kaartjes meer zijn - maar het valt altijd te proberen.

Verdere tips voor het slotweekeind van het telkens weer unieke Festival Oude Muziek Utrecht: struinen over de Oude Muziek Markt (zaterdag en zondag overdag, gratis), het veertigstemmig motet Spem in Alium van Thomas Tallis (zondag om 11.00 en 12.30 uur, gratis) en het slotconcert, ook gewijd aan Tallis, door Gli Angeli Genève.

Frits van der Waa

Meer over