Thaise curry met garnalen


Ingrediënten


Voor 4 personen
250 broccoli
1 klein blikje bamboescheuten
1 scheutje olie
1 grote teen knoflook, fijngehakt
1 cm gemberwortel, fijngehakt
1 ui, grof gehakt
1 rode paprika, in repen
1 dl kokosmelk
1 dikke eetlepel rode currypasta
1 limoen beetje Thaise vissaus en/of wat zout
300 gram gepelde grote rauwe garnalen
handje korianderblad of peterselie


De eerste blaadjes zitten aan de struiken, er zijn bomen die al heldhaftig bloesem aan hun takken rijgen en één dag mochten we aan de lente ruiken, maar nu huilt de wind en striemt de regen.

Laat dat voorjaarseten maar zitten, we moeten versterkende kost hebben. 'Kind, eet je wel goed', zei moeder en ze had gelijk. Maar wat is 'versterkend'? Mijn opa hield het op biefstuk. Nog oudere generaties vonden vette dingen belangrijk. Nou, dat mag allemaal niet meer van het Voedingscentrum.

Groenten en fruit moeten we hebben. En brood, en aardappels, en pasta. Vis, dat is ook goed. Maar versterkend? Het is natuurlijk ook een holle kreet. Je hebt weerstand, of je hebt het niet. Ben je ziek geweest, of eet je eenzijdig, dan zijn er misschien tekorten in je lijf. Die zijn echter voor iedereen verschillend. Net zo min als er een Haarlemmer olie tegen alle ziekten is, zo min bestaat er versterkend eten om je te beschermen tegen alle kwalen.

Kortom, de ratio gaat aan de kant, we laten de emoties het werk doen. We nemen iets dat een beetje vuur door onze aderen jaagt, iets dat we tot aan onze haarwortels voelen tintelen. Nodig zijn dan dinen als gember, rode peper, knoflook, specerijen. We brengen een offertje aan de tropische goden en kijken of we daarmee wat warm weer onze kant op kunnen krijgen.

Thaise currypasta's zijn geweldige uitvindingen. Doorgaans houd ik me verre van alles wat uit potjes en pakjes komt, maar hiervoor maak ik een uitzondering.
Bereidingswijze
Thaise curry met garnalen: Verdeel de broccoli in echt kleine roosjes, laat de bamboereepjes uitlekken. Verhit een scheutje olie in een wok en bak er de knoflook en gember in tot het flink gaat geuren. Doe er de groente bij en schep even om. Voeg de kokosmelk en de currypasta toe. Knijp er de limoen boven uit en voeg zoveel water toe tot alles half onder staat. Breng aan de pruttel en dek af met een deksel. Laat een minuut of vijf garen. Proef en breng op smaak met vissaus of zout en misschien meer currypasta; vuur moeten we hebben! Doe de garnalen erbij, schep om en laat nog een minuut of vijf sudderen. Bestrooi met korianderblad of met peterselie (sommige mensen zijn overtuigde korianderhaters). Eet met de rijst die wij als pandan uit Indonesië kennen en die in Thailand als jasmijnrijst bekend is.


Meer over