TCA-taxi's verdienen een boycot

Amsterdam huilt omdat er opnieuw concurrenten van taxibedrijf TCA worden afgetuigd. Neem daarom geen ritten meer met TCA, zegt Lucas van Grinsven....

Lucas van Grinsven

IK ZAL niet de enige zijn geweest die afgelopen weekeinde met stomme verbazing gadesloeg hoe Amsterdamse taxichauffeurs ongestraft, voor de ogen van agenten van de mobiele eenheid, stenen wierpen en auto's van concurrent TaxiDirect te lijf gingen. Laat ze maar even afkoelen, moet de Amsterdamse politie op zijn gebruikelijke laconieke wijze hebben gedacht.

De eigendunk waarmee de chauffeurs hun klinkers lanceerden, is tevens de reden waarom zoveel Amsterdammers hun eigen taxi's mijden. De taxicentrale Schiphol spint er garen bij, want steeds meer bedrijven, hotels en particulieren vragen expliciet om een taxi van Schiphol of Amstelveen als zij vanuit de stad naar de luchthaven moeten reizen.

De Schiphol-taxichauffeurs dragen gewassen en gestreken overhemden (met das), ze zijn naar de kapper geweest, houden het portier open, zetten desgevraagd de muziek zacht, zijn vriendelijk en spreken met twee woorden. Allemaal eigenschappen die je bij de meeste TCA-chauffeurs niet aantreft. Vandaar dat er nog zelden lege Schiphol-taxi's door de hoofdstad rijden. Ze gaan vol de stad in en vol weer terug naar Schiphol.

De consument heeft dus allang gestemd. Met de voeten. Hij kiest voor de beschaving. Een duur bevochten beschaving overigens, want voordat de klant kon kiezen, had Amsterdam een andere taxi-opstand achter de rug. Enkele jaren geleden probeerden de Amsterdamse taxichauffeurs hun Schiphol-concurrenten de stad uit te werken. Het compromis dat na veel geschreeuw werd bereikt, is dat TCA-chauffeurs passagiers mogen meenemen vanaf Schiphol en Schiphol-chauffeurs passagiers vanuit de stad.

Helaas rijden Schiphol-taxi's alleen van en naar de luchthaven. Taxistandplaatsen in de hoofdstad zijn voor hen taboe. Zouden zij worden betrapt op een ritje tussen het Leidseplein en De Nederlandsche Bank, dan sneuvelen bij hen, net als bij de chauffeurs van TaxiDirect, ongetwijfeld de ruiten.

De komst van TaxiDirect wordt daarom door iedereen, behalve door de TCA, toegejuicht. En daarom huilt Amsterdam als de nieuwe concurrent wordt afgetuigd. Aangezien de politie kennelijk moeite heeft de zwakkere partij te beschermen, zou de consument opnieuw het voortouw moeten nemen. In een taal die de TCA verstaat.

Boycot daarom de TCA net zo lang totdat zijn chauffeurs ophouden met het bedreigen van hun concurrenten. Boycot de TCA net zo lang totdat zijn chauffeurs met twee woorden spreken. Boycot ze totdat ze hun leren jacks thuislaten, portieren openhouden en zich als een ware gastheer gedragen.

Een volledige boycot, die door een aantal particulieren en Amsterdamse bedrijven al wordt gehouden, zal de TCA snel doen beseffen dat burgers werkelijk hun buik vol hebben van redeloos geweld, en daar behoren de grote mond en de vuisten van taxichauffeurs ook toe.

Meer over